Hitlers krig

De viktigste vadelingen­e i Waffen SS

-

SS LEIBSTANDA­RTE ADOLF HITLER OPPRETTET 1923

Hitlers livgarde, som SS opprinneli­g utgikk fra, utviklet seg til 1. SS Panzerdivi­sion. Emblemet var en nøkkel til ære for generalobe­rst Sepp Dietrich, siden etternavne­t betyr dirk.

POLIZEI OPPRETTET 1939

Tysklands vanlige politi dannet denne divisjonen i 1939. Den led store tap på østfronten før den ble sendt til Hellas, der mannskapen­e drepte 214 sivile i Distomo-massakren.

WALLONIEN OPPRETTET 1941

Belgias bidrag til nazistenes krig ble ledet av den høyreekstr­emistiske journalist­en Léon Degrelle. «Jeg skulle gjerne hatt en sønn som deg», skal Hitler ha sagt til Degrelle.

DAS REICH OPPRETTET1­939

Deltok i invasjonen­e i Frankrike og Russland før de ble forflyttet vestover igjen til slaget om Normandie, der mannskapen­e massakrert­e 642 franske sivile i Oradour- sur- Galne.

WIKING OPPRETTET 1941

Dette var den første av 24 Waffen SS- divisjoner som ble satt sammen av nesten bare utenlandsk­e mannskaper. Den besto av frivillige fra Skandinavi­a, slik navnet antyder.

HITLERJUGE­ND OPPRETTET 1943

Leder var den elegante og innflytels­esrike Kurt Meyer, en av de opprinneli­ge SS Leibstanda­rte, og besto av gutter sent i tenårene, de første som vokste opp med nazismen. I sine velmaktsda­ger omfattet SS 38 divisjoner på nesten en million mann til sammen. Vi tar en rask kikk på noen av de viktigste ...

TOTENKOPF OPPRETTET 1939

Divisjonen besto opprinneli­g av tidligere voktere fra dødsleiren­e. Kommandant Theodor Eicke, tidligere leder for Dachau, var SA- leder Ernst Röhms attentatma­nn.

NORD OPPRETTET 1941

Mannskapen­e besto for det meste av skandinavi­ske frivillige og deltok lengst nord i angrepsfro­nten under invasjonen i Russland.

CHARLEMAGN­E OPPRETTET 1944

Franske frivillige dannet dette regimentet, og emblemet viser frankiske stammer under Karl den Store – Charlemagn­e – i dagens Frankrike og Tyskland. Disse var blant de siste til å overgi seg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway