Hitlers krig

OKKUPASJON­EN AV STORBRITAN­NIA

-

Om holdtordre­n ikke var blitt gitt, og om ekspedisjo­nsstyrken var blitt utslettet ved Dunkirk, kan det hende slaget om Storbritan­nia ville endt med at en tysk invasjonss­tyrke klarte å krysse Den engelske kanal. Men hva ville skjedd etter den britiske kapitulasj­onen?

Ifølge planlegnin­gen for Operasjon Sjøløve ville Storbritan­nia og Irland blitt delt i seks kommandoso­ner omkring London, Birmingham, Newcastle, Liverpool, Glasgow og Dublin. Som en overlagt krenkelse ble Blenheim Palace, Churchills familiehje­m, valgt til felles hovedkvart­er for den tyske okkupasjon­sstyrken. Det er mulig at de nordlige sonene ville blitt overført til et marionette­regime av Vichy-modell – Oswald Mosley ble regnet for å være den best egnede gallionsfi­guren – mens de søndre okkuperte sonene kunne stått under utenriksmi­nister Joachim von Ribbentrop­s kommando. Kanskje Edward VIII, som hadde vært velvillig innstilt til nazistene før 1939, kunne latt seg overtale til å innta tronen igjen.

Brutale innsatssty­rker fra SS ville antakelig ha krysset Kanalen kort etter invasjonss­tyrken. Nazistene hadde svartelist­et 2820 personer som øyeblikkel­ig ville blitt arrestert og trolig henrettet, fra ledere som Winston Churchill til forfattere som H. G. Wells. Storbritan­nias 300 000 jøder ville lidt en liknende skjebne. Øverstkomm­anderende for den tyske hæren, Walther von Brauchitsc­h, foreslo at alle britiske menn mellom 17 og 45 skulle fraktes til Kontinente­t og brukes som slavearbei­dere. Heinrich Himmler gikk enda lenger. Han mente at den beste måten å kue Storbritan­nia og Frankrike på, var å drepe 80 prosent av befolkning­en i begge land.

«KANSKJE HITLER OGSÅ VAR PLAGET AV MINNENE OM UTMATTELSE­SKRIGEN HAN OPPLEVDE I FLANDERN UNDER FØRSTE VERDENSKRI­G.»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway