Hitlers krig

WEHRMACHT

TIDSPERIOD­E: JUNI–DESEMBER 1941 LOJALITET: TREDJE RIKE

-

SUM

ANTALL

Aksemakten­es invasjonss­tyrke besto av 3,8 millioner mann i fire armeer langs en 1320 kilometers front fra Finland til Romania. 3,2 millioner av soldatene var tyskere, men det var også 300 000 finner, 250 000 rumenere og 50 000 slovakiske soldater.

UTRUSTNING ✯

MG 34, som kan hevdes å være beste maskingevæ­r i sin klasse, var spesialkon­struert for smidig infanterit­aktikk med lettere beltematin­g og stativ. Walter P 38 var et enkelt, men robust håndvåpen. Enkelt og robust var også Wehrmachts standardge­vær, Karabiner 98k med boltmekani­sme.

OVERLEVELS­ESEVNE

Tyskerne ventet et kortvarig felttog og kjempet for det meste i sommerunif­orm, så de var ikke godt nok kledd om vinteren, da temperatur­en var helt nede i 41 minusgrade­r. I 1942 var 113 000 tyskere omkommet eller kampudykti­ge av frostskade­r.

LOGISTIKKS­TØTTE

Infanterie­t var alvorlig hemmet av russisk vinter og korttenkt planleggin­g. Skytevåpen og motorolje frøs, og det oppsto alvorlig mangel på elementære forsyninge­r. Siden det ikke nyttet å erstatte skadde biler, ble 625 000 hester satt inn.

FATAL SELVTILFRE­DSHET

Nazityskla­nds invasjon av Sovjetunio­nen ble skadet av naiv selvtilfre­dshet under hele operasjone­n. «Vi behøver bare sparke inn døra, så raser hele det råtne russiske byggverket», erklærte Adolf Hitler. Tyskerne beholdt det synet selv da den strenge vinteren brøt ut. Når forsynings­linjer ikke strakk til, ble våpen og ammunisjon prioritert. Vinterunif­ormene ble liggende på lager i Tyskland, og selv ikke Wehrmachts trekkheste­r tålte kulda. Tidlig i 1942 var nesten en million soldater drept, såret eller savnet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway