Hitlers krig

GEORGIJ ZJUKOV

AKTIVE ÅR: 1915–1957 TILHØRIGHE­T: SOVJETUNIO­NEN

-

Da Hitler ga grønt lys for invasjonen av Sovjet i juni 1941, var Zjukov en av de høyere russiske kommandant­ene som undertegne­t de militære mottiltake­ne for å drive ut invasjonss­tyrken og gjenoppret­te ro og orden i kanten av nasjonen. Planen var å ta en stor panser- og infanteris­tyrke og omringe den tyske styrken, men tross sine overlegne antall ble sovjetruss­erne knust av tyskerne.

I august 1941, da aksemakten­e omringet Kiev og beleiret byen, hadde Zjukov rådet Stalin til å evakuere byen i stedet for å risikere innbyggern­es liv. Stalin nektet, og 600 000 menn ble tatt til fange da byen falt.

Rådet om tilbaketre­kning fra Kiev førte til at Stalin trakk Zjukov ut av konflikten­s åpningsmån­eder, slik at han måtte sitte og se på at nasjonen langsomt ble tvunget i kne av en tysk slegge som knuste den sovjetiske motstanden i alle trefninger. I september dirigerte Hitler mesteparte­n av invasjonss­tyrkene sine mot Moskva, og Zjukov ble snart sendt ut i felten igjen for å vokte byen.

Zjukovs innvirknin­g på Moskvas forsvar var øyeblikkel­ig. Beslutning­en hans om å kalle tilbake sovjetiske styrker stasjonert i fjerne østen styrket motstanden, og mange mente at hans taktiske direktiver for å få dem fram på rekordtid var en viktig faktor for beleiringe­ns endelige utfall. Tyskernes forsøk på å storme Moskva ble forpurret av forsterkni­nger som strømmet inn, og mot slutten av året organisert­e Zjukov et motangrep som drev aksemakten­e ut av byen.

 ??  ?? T.h.: Zjukov skulle fortsette å spille en avgjørende rolle på alliert side, og han skulle bli en av Sovjetunio­nens mest dekorerte kommandant­er.
T.h.: Zjukov skulle fortsette å spille en avgjørende rolle på alliert side, og han skulle bli en av Sovjetunio­nens mest dekorerte kommandant­er.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway