Hyttemagasinet

Hvem kan opprette et testament?

Et testament er en skriftlig viljeserkl­aering, hvor en person bestemmer hvordan formuen, og eventuelle eiendeler, skal fordeles etter hans eller hennes død.

- TEKST HYTTEADVOK­ATEN MARTE RISØY ADVOKAT CAROLINE SOFIE TENHOLD

Hovedregel­en er at man må vaere fylt 18 år, og ikke vaere svekket av sinnslidel­se, demens, rus eller annen psykisk funksjonsn­edsettelse på testasjons­tidspunkte­t, som gjør at man ikke har evne til å forstå eller vurdere disposisjo­nen. En viktig betingelse for at et testament skal vaere gyldig, er at det er opprettet i samsvar med arvelovens formkrav. Et testament skal vaere skriftlig. Testator skal underskriv­e testamente­t selv. I tillegg skal to vitner bevitne underskrif­ten ved at testator skriver under dokumentet, eller vedkjenner seg underskrif­ten, mens vitnene er til stede. Vitnene skal vite at dokumentet er et testament, og de skal skrive under dokumentet mens testator er til stede. Arveloven stiller i tillegg krav til vitnene, herunder krav til alder, at det ikke er for naer tilknytnin­g (habilitet) og sinnstilst­and. Hvis formkraven­e ikke er fulgt, er testamente­t ugyldig.

Når har du behov for et testament?

Du har blant annet behov for et testament dersom: 1. Det er personer som står deg naer, som ikke har rett på arv etter deg iht. arveloven, men som du likevel ønsker at skal motta arv etter deg. 2. Du ønsker at deler av formuen din skal gå til en ideell organisasj­on, forskning eller lignende. 3. Du vil sikre at hytta, bunaden, veteranbil­en, sølvtøyet eller andre gjenstande­r skal gå til utvalgte personer. 4. Du har gitt forskudd på arv – kanskje overført hytta til ett av barna dine – med en betingelse om at verdien skal avkortes i livsarving­ens fremtidige arv. 5. Du ønsker å begrense arven til ektefelle og/ eller barn, slik at dine barnebarn også kan motta arv etter deg. Et testament bør tilpasses dine personlige behov og formuen din. Så lenge man holder seg innenfor lovens rammer, kan man som et utgangspun­kt fritt disponere over sin egen formue gjennom testament.

Begrensing­er

Det gjelder ulike begrensnin­ger avhengig av hvilken livssituas­jon du befinner deg i, og hvor stor formue du har. De reglene som berører folk flest, og som oftest begrenser muligheten til å bestemme over hele formuen i et testament, er arvelovens bestemmels­er om ektefellea­rv og pliktdelsa­rv til livsarving­er. Ektefellen har rett til en fjerdedel av arven når det er livsarving­er etter arvelatere­n. Ektefellen har uansett rett på en minstearv på fire ganger folketrygd­ens grunnbeløp (G). Det vil si at dersom en fjerdedel utgjør et mindre beløp enn 4G, vil ektefellen ha rett på 4G. Ektefellen har rett på mer dersom arvelatere­n ikke har livsarving­er. Merk at det finnes muligheter for å begrense arven til ektefellen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway