i Form (Norway)

Ulemper ved slankemedi­sin

-

– Effekten opphører

Forskning viser at de fleste som går ned i vekt med slankemedi­siner, går opp det meste av vekten igjen når de slutter, fordi sulten kommer tilbake. Det betyr at du må vaere forberedt på en lang, kanskje livslang behandling med medisinene.

– Du mister matlysten

Noe av gleden og nytelsen forbundet med å spise forsvinner. Du aktiverer rett og slett ikke hjernens belønnings­senter på samme måte etter et måltid.

Ifølge professor Jens Juul Holst kan dette vaere en av grunnene til at amerikansk­e studier viser at godt over halvparten av dem som begynner med slankemedi­siner, slutter igjen etter et år.

– Slankemedi­siner kan forårsake ubehag i mage-tarmkanale­n

Alle medisiner har bivirkning­er, også slankemedi­siner som Wegovy. De vanligste bivirkning­ene er relatert til mage-tarmkanale­n, som kvalme, oppkast, forstoppel­se, luft i magen og diaré. Dette er ikke farlige bivirkning­er, men de kan vaere ubehagelig­e.

Bivirkning­er som disse oppstår vanligvis når du øker dosen, og for de fleste forsvinner de etter en stund.

– Du må fortsatt trene

Hvis du tror at slankemedi­siner er en quick fix der du aldri mer trenger å bekymre deg for å vaere fysisk aktiv, blir du skuffet. I de studiene der man har sett de beste resultaten­e med slankemedi­sinen Wegovy, har deltakerne også trent ved siden av.

Generelt bør trening alltid vaere en del av pakken hvis du ønsker et sunt vekttap, der du oppretthol­der sterke muskler og et sunt skjelett.

– Du kan få hårtap

Hårtap er også en relativt vanlig bivirkning hos cirka 1 av 10 personer som tar slankemedi­siner. Det er imidlertid langt fra sikkert at hårtapet skyldes selve medisinen, da det er en kjent bivirkning ved større vekttap.

– Usikkerhet rundt langtidsbi­virkninger

Det er verdt å merke seg at stoffet i medisinen, som også finnes i Ozempic, bare har vaert på markedet siden 2017. Det betyr at det er umulig å avgjøre om slankemedi­siner kan ha andre bivirkning­er enn de vi kjenner i dag om 10, 20, 30 eller 40 år.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rask vektnedgan­g kan resultere i mer enn tapte kilo.
Rask vektnedgan­g kan resultere i mer enn tapte kilo.
 ?? ?? Kvalme, diaré og forstoppel­se er de vanligste bivirkning­ene.
Kvalme, diaré og forstoppel­se er de vanligste bivirkning­ene.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway