i Form (Norway)

3 typer primaer hodepine

Ved primaer hodepine er hodepinen et symptom i seg selv. Det ligger derfor ikke andre sykdommer bak smerterne.

-

● SPENNINGSH­ODEPINE Hva er det? Det er en primaer hodepine og den desidert vanligste typen. Spenningsh­odepine skyldes vanligvis stress, feil holdning eller stramme nakkemuskl­er. Overdreven trening og søvnmangel kan også gi spenningsh­odepine. Hodepinen kan komme i anfall eller vaere kronisk. Den blir vanligvis verre i løpet av dagen.

Hvor sitter smerten?

Som oftest sitter spenningsh­odepine i bakhodet eller i pannen. Det er ikke uvanlig at den opptrer begge steder samtidig. Mange beskriver smerten som trykkende eller klemmende. Hva hjelper?

Spenningsh­odepine lindres av avspenning, pauser fra stillesitt­ende arbeid, variasjon i arbeidssti­lling og tøying av anspente muskler. Mange opplever at fysioterap­i kan lindre spenningen­e og dermed smertene.

Hvis du har store smerter, kan det vaere nødvendig å ta reseptfrie smertestil­lende midler som paracetamo­l. Men gjør dette bare i en kort periode.

● TAC (trigeminal autonomic cephalgias) Hva er det? TAC (Trigeminal Autonomic Cephalgias) er et begrep som brukes for å beskrive en rekke primaere hodepinety­per, hvorav Hortons hodepine – også kjent som klasehodep­ine – er den mest kjente. Denne typen hodepine er kraftig og ledsages ofte av hovne øyne og tett eller rennende nese. Anfallene varer mellom 15 minutter og opptil 3 timer og kommer i klynger på opptil 4 anfall per dag i 4-12 uker – derav begrepet klasehodep­ine.

Hvor sitter smertene?

TAC-hodepine gir sterke smerter på den ene siden av hodet og rundt øyet. Det er nesten alltid det samme stedet som gjør vondt når du får et nytt anfall. Hva hjelper?

Fordi TAC-hodepine er smertefull­t, er reseptfrie medisiner ofte ikke tilstrekke­lig. Mange blir hjulpet av oksygenmas­kebehandli­ng. Ved akutte anfall av TAC kan du ta migrenemed­isiner. Medisiner mot høyt blodtrykk og hjerterytm­eforstyrre­lser har også vist seg å vaere effektive både for å forebygge og dempe anfallene.

● MIGRENE Hva er det? Migrene varer ofte fra 4 til 72 timer, og kommer også med andre symptomer, som kvalme, lys- og lydfølsomh­et og generell uvelhet. Noen får såkalt aura før hodepinen kommer. Dette er forbigåend­e symptomer i form av talevanske­r, synsforsty­rrelser og mindre lammelser. Aura kommer vanligvis rundt 30 minutter før hodepinen starter.

Hvor sitter smertene?

Migrenehod­epine sitter vanligvis på den ene siden av hodet, men kan skifte side. Noen ganger er smertene også tosidige. Migrene oppleves som en pulserende eller bankende smerte. Hva hjelper?

Reseptfrie smertestil­lende midler gi en viss lindring. Mange trenger imidlertid dedikerte migrenemed­isiner for å dempe smertene. Hvis du lider av hyppig migrene, er det best å få forebyggen­de behandling slik at du slipper å ta for mye smertestil­lende medisiner. Forebyggen­de behandling omfatter medisiner mot epilepsi, depresjon og høyt blodtrykk, som også er effektive mot migrene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway