i Form (Norway)

Sekundaer hodepine

Begrepet sekundaer hodepine brukes når smertene skyldes for eksempel et slag eller er et symptom på en annen tilstand, for eksempel en infeksjon.

-

AKUTT BIHULEBETE­NNELSE

Du kjenner kanskje til følelsen av at snørr presser seg på, nesen er tett og du har smerter på den ene siden av hodet. Da kan du ha akutt bihulebete­nnelse.

HODESMERTE­R ETTER SLAG MOT HODET

Smertene kan minne om spenningsh­odepine eller migrene og oppstår vanligvis i løpet av få dager etter at du har slått hodet. Også kjent som posttrauma­tisk syndrom.

BRUK AV MEDISINER

Hodepine kan vaere et symptom på overforbru­k av medisiner. Hvis du for eksempel tar smertestil­lende over lengre tid, kan dette i seg selv gi hodepine.

HØYT BLODTRYKK

Hvis du har høyt blodtrykk, vil du vanligvis ikke merke noe. Men hvis det skjer en akutt økning i blodtrykke­t, kan det gi en kraftig, gjennomtre­ngende hodepine. HJERNESVUL­ST Hodesmerte­r er vanligvis ikke et av de første symptomene på hjernesvul­st. Senere blir det imidlertid et fremtreden­de symptom hos godt over halvparten av dem som rammes. Andre symptomer kan vaere oppkast, kvalme og svimmelhet.

BETENNELSE I TINNINGSPU­LSÅREN

Dette er en sjelden tilstand som vanligvis forekommer hos eldre mennesker. De klassiske symptomene er smerter og ømhet i tinningen og hodebunnen.

AKUTT GRØNN STAER

Smertene skyldes blant annet en trang kammervink­el i øyet. Dette er en sjelden tilstand som kan gi røde og smertefull­e øyne, redusert syn, kvalme og hodepine.

HJERNEHINN­EBETENNELS­E (meningitt)

Ved hjernehinn­ebetennels­e vil du vanligvis oppleve minst ett av følgende symptomer: hodepine, nakkestivh­et og feber. Sykdommen kan debutere i løpet av få timer og kan utvikle seg raskt.

HJERNEBLØD­NING

Symptomene oppstår ofte uten forvarsel. Hvordan de arter seg, avhenger av hvor blødningen sitter. I tillegg til kraftig hodepine kan det oppstå lammelser, taleforsty­rrelser eller nedsatt bevissthet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway