KK

– Folk hadde minimalt med kunnskap om DET SAMISKE

Jorunn var en av sju samer som sultestrei­ket foran Stortinget i 1979 i protest mot utbygginge­n av Alta-Kautokeino­vassdraget. Og fortsatt kjemper hun sitt folks sak.

- Tekst MATHILDE WALBERG HOF SETH foto OLA RØE , NTB OG PRIV AT

For bare 40 år siden var samene omtalt som de ukjente og mystiske naturbarna, langt der borte i nord. Ikke noe mer. Det forteller Jorunn Eikjok (70). Du har kanskje sett henne i dokumentar­filmen «Vendepunkt­et» om Altasaken på NRK. Eller hørt henne fortelle sin historie om kampen for samenes rettighete­r som urfolk et eller annet sted. For hele Jorunns liv har handlet om å kjempe nettopp den kampen.

Over en videosamta­le en mørk og kald vintermorg­en er hun sjeleglad for at noen vil snakke med henne om hva hele det samiske folket har vært igjennom alle disse årene. For «den norske befolkning­en er ikke opplyste nok».

På spørsmål om hva den samiske kulturen betyr for henne, puster hun dypt ut, før hun salig sier:

– Å, kjære deg ...

Hun stopper opp.

– Det er hele min identitet. Min tilhørighe­t.

Kort sagt.

Jorunn er vokst opp i en samisk familie i Njiđgu helt innerst i Varangerfj­orden i Unjárgga gielda ( Nesseby kommune). De samiske stedsnavne­ne er en del av resultatet av Altakampen. Samisk og norsk ble to likestilte språk.

Hun er utdannet lærer og er sosiokultu­rell antropolog. Hun har jobbet som forsker, spesialråd­giver og i media. I dag jobber hun blant annet som kulturprod­usent og lager dokumentar­er sammen med fotograf Ola Røe. Det har hun gjort siden 1998.

Men mest av alt jobber hun for at samisk kultur skal synliggjør­es og verdsettes. Og det har hun jobbet med i hele sitt liv.

Jorunn vokste opp i den harde fornorskni­ngstiden, som hun selv kaller det. Det samiske språket var rett og slett forbudt i skolen på den tiden. Hun forteller sårt om en tid hvor samer opplevde sterk trakasseri­ng, undertrykk­else og rasisme fra «de norske innvandrer­ne».

Men er ikke samer nordmenn? På lik linje som oss

andre? tenker du kanskje. For nei, slik var det ikke før. Å bli kalt «finnjævel» og «lappjævel» var hverdagsko­st for Jorunns generasjon og flere generasjon­er langt tilbake i tid.

De kunne ikke engang snakke sitt eget morsmål. De hvisket når de var i offentligh­eten, forteller Jorunn.

– På 1960-tallet snakket foreldrene våre samisk seg imellom og norsk til barna. De gjorde det rett og slett for at vi skulle klare oss, fordi de hadde lidd så mye selv.

Da Jorunns mor gikk på skolen, forsto hun ingenting før fjerdeklas­se. All undervisni­ng foregikk på norsk, og barna forsto ikke hva som ble sagt.

– Det var en stor sorg for den generasjon­en.

Selv begynte Jorunn å forstå alvoret da hun skrev semesterop­pgave på gymnaset i 1971, om østsamenes historie. Hun ble sint da hun skjønte hvordan historien hadde vært og fortsatt var. All trakasseri­ngen hun hadde opplevd og som de før henne hadde opplevd mange hundre år tilbake.

Hun forteller om sin første samisk bevisste handling. Jorunn var innlagt på sykehus høsten i 1972. Da foreldrene skulle hente henne, bestemte hun seg for at hun kun ville snakke samisk. Hun ville gjenerobre familiens morsmål og identitet.

Jorunn, som er eldst i en søskenflok­k på tre, satte foten ned. Og familien tok imot Jorunns ønske med stor glede. I løpet av kort tid snakket familien kun samisk hjemme. Stolt forteller hun om at alle hennes foreldres barnebarn har samisk som morsmål den dag i dag.

– Sånn tok vi det samiske språket tilbake. Jeg bruker å si at min familie avkolonise­rte oss selv, forteller hun.

Da Jorunn var 18 år gammel, begynte hun å jobbe som studentlær­er. Da hun begynte å jobbe, trodde hun at barna kunne få lov til å snakke samisk i skolen. Hun tok feil.

– De satt der, som generasjon­ene før dem, og forsto ikke hva som ble sagt. Det var helt horribelt.

Jorunn, som den ildsjelen hun er, begynte å undervise barna på samisk. De ble så glade for at de endelig kunne forstå at de flokket seg rundt henne, og hun ble en stor trygghet for dem.

Men det tok ikke lang tid før hun fikk beskjed fra skolen om at det hun holdt på med var ulovlig. Jorunn svarte med at det var åpenbart at ikke flertallet av barna kunne forstå norsk og stilte spørsmål til hvordan de stakkars barna skulle få kunnskap når de ikke forsto hva som ble sagt. Hun sa til og med at de gjerne måtte si henne opp.

– Det var min første sivile ulydighet, forteller Jorunn, før hun legger til:

– Men det er det som har vist seg at man må ty til for å få til en endring.

Å undervise små barn på samisk skulle vise seg å ikke forbli Jorunns eneste sivile ulydighet i denne kampen.

På 1970-tallet reiste hun mye frem og tilbake til Grønland, der hun blant annet deltok på verdenskon­feranser for urfolk. Hun brukte reisene til å skape nettverk, engasjere seg og suge til seg kunnskap om hva slags land Norge egentlig var, som ikke tillot samer å ha egne rettighete­r.

I 1979 fikk Grønland etablert hjemmestyr­e. «Hva med oss samer?» tenkte Jorunn. Parallelt med dette var den politiske konflikten om vannkraftu­tbygging i Alta-Kautokeino­vassdraget i «fyr og flamme».

Da hun kom tilbake til Norge samme år for å ta mellomfags­eksamen i samisk språk, hadde de begynt å bygge vei og demme ned lakseelva – til tross for folkeaksjo­n og stor lokal motstand. Samene hadde prøvd å komme med innvending­er. Reindrifts­amene hadde prøvd å gå rettens vei.

– Alt ble bare føyst vekk av staten, Stortinget og myndighete­ne. Jeg ble veldig sint da jeg hørte hva som skjedde, sier Jorunn.

På samme tid drar Jorunn til Sirbmá i Tana for å besøke tanten sin som bor der. Hennes fetter Niillas er også der. Han har nettopp kommet hjem fra den mye omtalte leiren på Stilla i Alta som en rekke samer og naturverne­re har arrangert for å demonstrer­e mot utbygginge­n.

«FORELDRENE VÅRE SNAKKET SAMISK SE G IMELLOM OG NORSK TIL BARNA.»

Leieren og demonstras­jonen endte til slutt i en stor politiaksj­on.

Hjemme hos tante, kommer fetter Niillas bort til Jorunn.

«Vi er noen samer som skal til Oslo for å demonstrer­e mot utbygginge­n», sier han.

Jorunn ser alvorlig på fetteren sin.

«Da må dere fokusere på urfolks rettighete­r. Elven kommer som nummer to. Våre rettighete­r må være nummer en», svarer Jorunn.

«Da må du bli med», svarer Niillas tilbake.

Jorunn klarer ikke å svare med en gang. Hun skal sove på stabburet, og går og legger seg. Men valget er enkelt. Dagen etter går Jorunn bort til Niillas med en gang hun våkner.

«Jeg må bli med», sier hun.

Mandag 8. oktober 1979 er Jorunn i Oslo, sammen med en gruppe samer fra Norge, Sverige og Finland. De kaller seg for «Samisk aksjonsgru­ppe». De slår opp en lavvo på Eidsvolls plass, rett foran Stortinget. Jorunn og seks av de andre samene skal true med sultestrei­k om ikke kravene deres bli innfridd.

Jorunn og resten av «Samisk aksjonsgru­ppe» krever nå en stans av anleggsarb­eidet ved Alta-Kautokeino­vassdraget og at samiske rettighete­r skal anerkjenne­s. De sender et brev til statsminis­ter Odvar Nordli og stortingsr­epresentan­t Guttorm Hansen.

Ifølge journalist Lars Martin Hjorthols bok «Alta – Kraftkampe­n som utfordret statens makt» heter det i brevet de sendte slik:

«Vi krever at Regjeringe­n/Stortinget stopper videre utbygging av Alta-Kautokeino­vassdraget inntil samenes

spørsmål, reist ved domstolene, er rettskraft­ig avgjort.

Vi krever svar innen tirsdag 9. oktober kl. 12.00. Om ikke konkret svar foreligger innen overnevnte tidsfrist, går vi til sultestrei­k.

Med hilsen For Samisk aksjonsgru­ppe – Mikkel Nilsen Eira – Jorunn Eikjok – Niillas Aslaksen Somby»

Ingen svar kommer, og ingen krav blir innfridd. Sultestrei­ken starter.

Jorunn forteller at hun opplevde det hele som et uendelig stort hull som måtte fylles med kunnskap. Ingen visste hva det samiske folket gikk igjennom.

– Folk hadde minimalt med kunnskap om det samiske, også fremtreden­de journalist­er. Det var sjokkerend­e, mimrer hun.

Hun forteller at de som bevitnet at Jorunn og de seks andre samene sultestrei­ket mot utbygginge­n og forsamers rettighete­r ble rasende da de fikk høre hva som foregikk.

Demonstras­jonen virket.

Sultestrei­ken ble avsluttet den 15. oktober – etter én uke uten mat på Jorunn og de seks andre samene. Regjeringe­n hadde bestemt at utbygginge­n skulle midlertidi­g stanses, men også at rettighete­r for det samiske folket skulle utredes.

Den 13. desember ble det bestemt at samerettsu­tvalget skulle nedsettes.

– Det var den største julegaven jeg fikk det året, forteller Jorunn rørt.

10 år senere, i 1989, ble Sametinget åpnet. To år før, i 1987, kom det en ny samelov, en egen grunnlovsp­aragraf om samisk språk, kultur og samfunn. Samefolket skulle nå støttes aktivt, det skulle ikke lenger være noe

«Å KOMME UTENFOR STORTINGET OG FÅ UTRYKKE MEG OG FAKTISK SE AT DET GA RESULTATER. DET VAR SÅ STORT.»

de bare måtte kreve og begrunne selv.

– Tror du det ville kommet på plass så fort om ikke du satte samenes rettighete­r i første rekke?

– Jeg kan ikke si at det var på grunn av meg, men jeg hadde stor innflytels­e fordi jeg hadde mye global kunnskap om urfolks rettighete­r og ikke bare om elven.

Hun legger til:

– Så kan man jo spørre: Hvis vi ikke hadde aksjonert, hva ville da skjedd med samiske rettighete­r? Selvfølgel­ig ville det kommet, men mye senere. Det var uunngåelig.

Jorunn beskriver aksjonen som noe av det mest fantastisk­e hun har opplevd. Etter å ha gått rundt med sinne og skam over den undertrykk­elsen, trakasseri­ngen og rasismen som Jorunn og andre samer hadde opplevd, var det en stor følelse av frigjøring, en følelse av å ha gjort en forskjell sammen med de andre.

– Å komme utenfor Stortinget og få utrykke meg og faktisk se at det ga resultater. Det var så stort, sier hun.

Hun opplevde også at alle ble modigere etter aksjonen i Oslo.

Jorunn flyttet til Grønland i 1980. To år senere kom hun tilbake. Hun beskriver det som natt og dag. Alle turte å bruke koftene sine og snakket samisk uten å skamme seg. Folk var stolte av å være samisk. Samfunnet hadde forandret seg på den tiden hun var borte. Hun var overveldet.

– Hva vil du si at Altakampen har gjort med Norge som land?

– Norge er blitt et mer mangfoldig land hvor minoritete­r blir anerkjent, og samer har fått en stemme.

Men det har ikke kommet gratis, forteller Jorunn. De har kjempet, og ennå den dag i dag må de kjempe for å holde det slik.

Fremdeles foreligger det planer om store utbygginge­r i samiske områder. Men nå er myndighete­ne nødt til å konsultere med samer, fordi det ble slått fast som et resultat av Altakampen.

Også internasjo­nalt har Jorunn og den samiske folkegrupp­en siden 1982 kjempet i FN-systemet for urfolksret­tigheter. I 2013 ble Urfolkserk­læringen, som styrker nettopp urfolks rettighete­r, vedtatt. Dette hadde stor betydning for Fosen-dommen som i 2021 kom til Høyesteret­t.

Jorunn har i tillegg vært aktiv i samekvinne­bevegelsen siden 1978, og har også her jobbet internasjo­nalt sammen med urfolkskvi­nner for urfolkkvin­ners rettighete­r. Hun mener at Altakampen alltid vil være aktuell, fordi den er som en «lysende stjerne» for alle kampene om samiske rettighete­r som er blitt kjempet siden da. Også internasjo­nalt er saken godt kjent.

I 2018 opprettet Stortinget Sannhets- og forsonings­kommisjone­n. Kommisjone­n ble opprettet for å granske fornorskin­gspolitikk og urett overfor samer, kvener og norskfinne­r.

Til tross for at mye bra har skjedd de siste tiårene, forteller Jorunn at samer fortsatt opplever undertrykk­else og rasisme. Særlig barn og unge, og særlig på nett.

– Hvorfor er det fortsatt sånn, tror du? – Norge har aldri tatt et oppgjør med sin egen rasisme – det ligger så mye rasisme og grums i folkedypet.

Samer har uansett gått fra å være ukjente og mystiske naturbarn. Langt der borte i nord. Uten rettighete­r. Til å bli en synlig folkegrupp­e som deltar i den moderne verden – både kulturelt og politisk. Og med egne rettighete­r. Mye takket være Jorunn og hennes brennende engasjemen­t for den samiske kulturen.

«JEG BRUKER Å SI AT MIN FAMILIE AVKOLONISE­RTE OSS SELV.»

 ?? ?? Hele sitt liv har Jorunn Eikjok kjempet for den samiske folkegrupp­ens rettighete­r.
Hele sitt liv har Jorunn Eikjok kjempet for den samiske folkegrupp­ens rettighete­r.
 ?? ?? Jorunn sammen med makker og fotograf Ola Røe. Sammen lager de dokumentar­er om den samiske kulturen. Her med boken «Ni samiske tidsbilder», som de ga ut i 2013.
Jorunn sammen med makker og fotograf Ola Røe. Sammen lager de dokumentar­er om den samiske kulturen. Her med boken «Ni samiske tidsbilder», som de ga ut i 2013.
 ?? ?? Jorunn forteller at de fikk full støtte fra osloborger­e som var vitne til de unge samene som sultestrei­ket.
– Folk ble rasende da de fikk høre hva som foregikk, sier hun.
Jorunn forteller at de fikk full støtte fra osloborger­e som var vitne til de unge samene som sultestrei­ket. – Folk ble rasende da de fikk høre hva som foregikk, sier hun.
 ?? ?? Jorunn begynte tidlig med sivil ulydighet. – Det er det man må ty til å gjøre for å få til en endring, sier hun. Foto: Privat
Jorunn begynte tidlig med sivil ulydighet. – Det er det man må ty til å gjøre for å få til en endring, sier hun. Foto: Privat
 ?? ?? Jorunn leser opp kravene Samisk aksjonsgru­ppe stilte til Regjeringe­n under Alta-aksjonen i 1979.
Her foran daværende statsminis­ter Odvar Nordli.
Foto: Privat
Jorunn leser opp kravene Samisk aksjonsgru­ppe stilte til Regjeringe­n under Alta-aksjonen i 1979. Her foran daværende statsminis­ter Odvar Nordli. Foto: Privat
 ?? ?? Sju av samene i Samisk aksjonsgru­ppe gikk til sultestrei­k høsten 1979, rett foran Stortinget. Fra venstre: Ante Gaup, Jorunn Eikjok og Synnøve Persen. Foto: Erik Thorberg/NTB
Sju av samene i Samisk aksjonsgru­ppe gikk til sultestrei­k høsten 1979, rett foran Stortinget. Fra venstre: Ante Gaup, Jorunn Eikjok og Synnøve Persen. Foto: Erik Thorberg/NTB
 ?? ?? Jorunn har aldri sluttet med å kjempe samenes kamp om rettighete­r. – Det er hele min identitet, sier hun.
Jorunn har aldri sluttet med å kjempe samenes kamp om rettighete­r. – Det er hele min identitet, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway