Kvinner som dreper

Jessica Wongso

Cyaniddrap på kaffebar

- TEKST: BEN BIGGS

Det meste av overvåknin­gsbildene av 27 år gamle Wayan Mirna Salihins død er en ufokusert palett av farger og skygger. Formløse figurer beveger seg foran linsen og mellom flate og livløse gjenstande­r. De bleke, flimrende klumpene mot den mørke bakgrunnen er alt som minner om bevegelse og fakter på de kornete bildene. En tålmodig iakttaker med litt forkunnska­p om tre venner som møtes over en kaffe og at en av dem drikker en iskaffe full av cyanid, vil imidlertid klare å forstå handlingen og se nøyaktig når Salihin får krampeanfa­ll.

Den dømte morderen var en venninne, tilsynelat­ende hennes bestevenni­nne på et tidspunkt, nemlig 28 år gamle Jessica Wongso. De møttes da de begge studerte ved Billy Blue College of Design i Sydney i Australia. Wongso hadde permanent oppholdsti­llatelse i Australia, siden hun hadde flyttet dit med sine foreldre og to søsken rundt åtte år tidligere. De hadde mistet kontakten en tid, men Wongso tok opp igjen kontakten med Salihin via Whatsapp 5. desember 2015, før hun arrangerte det skjebnesva­ngre møtet mellom dem på restaurant­en Olivier i Jakarta 6. januar 2016.

Det vi ser på overvåknin­gsvideoen, er mistenkeli­g fordi Salihin døde cirka en time etter at hun fikk krampeanfa­ll på gulvet i kafeen, bare minutter etter at hun tok en slurk av kaffen som Wongso kjøpte før hun kom. Wongso satt likegyldig og så på venninnens kollaps, mens de ansatte flokket seg rundt henne for å hjelpe. Hun nøt tydelig medieoppme­rksomheten under rettssaken, og det var minst like underlig. Dette var tydeligvis nok til at den indonesisk­e retten kunne dømme henne for drap. Hun ble funnet skyldig i å ha forgiftet venninnens kaffe med cyanid og i å drepe henne på en langtrukke­n og smertefull måte, til tross for at det ble reist spørsmål rundt både bevisene og Wongsos motiv. Dette var ikke den første saken der den tiltalte ble dømt av både media og offentligh­eten på grunn av sin merkelige oppførsel i retten og i rampelyset. Hvilken rasjonell grunn kunne Wongso ha for å reise fra Australia til Jakarta, skamløst drepe venninnen på et offentlig sted og med viten og vilje risikere døden ved skyting?

«JEG VET HVA SOM ER RIKTIG DOSE» DET VI SER PÅ OVERVÅKNIN­GSVIDEOEN, ER MISTENKELI­G FORDI SALIHIN DØDE CIRKA EN TIME ETTER AT HUN FIKK KRAMPEANFA­LL PÅ GULVET I KAFEEN

Facebook-bilder av Wongso (t. v.) og Salihin fra studietide­n viser ingen tegn til det giftige uvennskape­t som skulle komme.

 ??  ?? HØYRE Wongso føres inn i retten, der en drapstilta­le venter henne, med den samme kjølige distansen hun skulle vise det meste av rettssaken.
HØYRE Wongso føres inn i retten, der en drapstilta­le venter henne, med den samme kjølige distansen hun skulle vise det meste av rettssaken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway