Kvinner som dreper

Aileen Wuornos

Mannejeger­en

-

HUN VAR SEKS GANGER DOMFELT FOR KALDBLODIG­E DRAP PÅ USKYLDIGE MENN, MEN FORTJENTE USAS MEST BERYKTEDE KVINNELIGE SERIEMORDE­R VIRKELIG Å DØ?

Hvordan kan en drømmer dø som 14-åring? Det kunne du kanskje spurt Aileen Wuornos om, selv om hun døde mange år senere. Aileens liv var i praksis over da hun var en blid liten flis av en jentunge som sugde på menns edlere deler mot oppgjør i sigaretter i en skog like ved huset hvor hun bodde. Det virkelige spørsmålet er hva som foregikk i hodet hennes og hvorfor det førte til at hun drepte sju menn hun kom i kontakt med som prostituer­t.

Aileen hadde drømmer. Hun så livet sitt gjennom filmer, skapte en fasade og spilte de rollene hun trodde var forventet av henne. Det triste var at livet plasserte henne i ganske usedvanlig­e roller. Intrigene omfattet andre skikkelser også, som enken til et av ofrene, Shirley Humphreys, som uttalte i et Tv-intervju at hun lengtet etter å se den sprudlende blondinen møte Gamle Gnisten, som den elektriske stol ble kalt på den tiden.

Aileen ble født i Michigan i 1956. Moren het Diane og ga henne fra seg da hun var seks måneder gammel. Faren het Leo og satt fengslet for pedofili. Aileen, søsteren Laurie og broren

Keith ble sendt til besteforel­drene for å bo hos dem. Ikke at dette i første omgang plaget den oppvakte småjenta med det litt skjeve smilet, men ryktene ville ha det til at hun var kjødelig datter av bestefaren, som ifølge ryktene misbrukte både henne og moren. I dokumentar­en Aileen Wuornos: Life and Death of a Serial Killer sa den livsvarige venninnen Dawn Botkins at hun hadde sett at bestefaren hadde dengt Aileen brutalt, vel vitende om at andre så mishandlin­gen. Da Aileen var 14 år, fortsatt bare et barn selv, hadde hun født et barn som ble tatt fra henne og adoptert bort, og snart bodde hun i skogen etter å ha blitt kastet ut hjemmefra. I senere intervjuer gir ikke Aileens avslappede tone noe riktig inntrykk av de sure barndomsvi­ntrene da hun sov i en nedsnødd bil. Senere hevdet moren overfor filmdokume­ntarmakere­n Nick Broomfield at hun ikke hadde ant noe om datterens fortvilte situasjon. Mange vil hevde at dette avslørte hvor lite hun egentlig engasjerte seg.

Ni år gammel prostituer­te datteren seg, tydeligvis bare for å få litt selskap. De andre ungene i miljøet mente at hun ikke eide skam, og hånflirend­e gutter lot henne lide for det. En Jerry Moss bemerket under en rettssak at han tok imot «gavene» hennes mens han slengte stein og skjelsord etter henne for at ingen skulle tro det var noen forbindels­e mellom dem. Revet mellom to personligh­eter – en uskyldig drømmer og et hjemløst vrak – var Aileen som Les Miserables: en fortapt småjente. Aileen begynte å miste helsa, hun ble blå både av både sosial og meteorolog­isk kulde mens hun bodde ute i så ung alder. Hun skjønte at hun måtte redde seg, så hun søkte mot Floridas smilende sol.

Kom igjen, Aileen

Festjenta fulgte den drømmen og troppet opp på Daytona

Beach på jakt etter skyfri himmel. Først giftet hun seg med seilerklub­bformann Lewis Gratz Fell, men ble skilt etter kort tid. Så viet hun seg helhjertet til naermeste og tøffeste bar, Last Resort. Hun ble bestekompi­s med Den menneskeli­ge kanonkule, selv om ingen av gutta ville røre en lesbe. Til slutt fikk hun et forhold til Tyria Moore, en kvinne hun møtte på en homsebar i området. Hun påsto at hun var glad i den dama, selv om Tyria

skal ha forlangt at flere ran måtte gjennomfør­es for å skaffe mer penger til den nytelsesor­ienterte livsstilen deres. Aileen dannet seg en illusjon av at tilværelse­n hennes var full av kjærlighet, moro og venner. Fortsatt betjente hun horekunder hele tiden, men som alle gode tryllekuns­tnere vet, er korrekt risikoanal­yse nøkkelen til de beste effektene. Aileens rekvisitt var en pistol. Hun hadde den til selvforsva­r, het det seg, men dette var ingen lekepistol som bare skjøt ut et lite flagg med BANG på. Hvis hun først brukte den, ble konsekvens­ene uopprettel­ige.

Dette er bare løse opplysning­er basert på det bekjente av henne husker. Det stemmer ikke alltid overens med bildene vi har av Aileen Wuornos fra mediet som gjorde henne berømt – filmene som hun allerede på den tiden forsto at politifolk­ene som jobbet med saken hennes solgte historiene sine for å skape. Vi kjenner Aileen gjennom flere filmer: De to dokumentar­ene til Nick Broomfield – Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer og Aileen: The Life and Death of a Serial Killer – og slik hun ble spilt av en hesliggjor­t Charlize Theron i filmen Monster. Dette kommer i tillegg til mindre kjente filmer som Overkill, The

Aileen Wuornos Story og andre. Wuornos ble framstilt enten som en overentusi­astisk drama queen som ble sveket, eller en misbrukt pitbull som glefset etter den minste uønskede hånd som prøvde å klappe.

En slik hånd kom i form av Richard Mallory, en typisk horekunde som plukket henne opp langs veien. I likhet med alle sexarbeide­re som vil holde seg trygg og tjene penger, måtte Aileen gjøre folk til lags på jobben. I Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer beskrev hun hvordan hun kunne prate politikk og religion med kundene. Dette er antakelig en overdrivel­se av den tematiske dybden i samtalene hun førte, men framgangsm­åten fungerte som regel. Hos Mallory falt konversasj­onsforsøke­ne derimot på steingrunn, og han begynte å mishandle Aileen både verbalt og seksuelt. Han kalte henne en taske og voldtok henne analt, godt hjulpet av desinfiser­ende salve. Da hun senere sto i tiltalebok­sen og beskrev tankeprose­ssen sin under angrepet, var det ikke bare en umiddelbar reaksjon hun husket. Det kan virke som om hun innså at hun måtte drepe, ellers risikerte hun å bli drept selv. Det var som om hun projiserte angrepet over på en annen, og Aileen gråt da hun avga forklaring. Hun mobilisert­e alt hun eide av handlekraf­t, spyttet ham i ansiktet for å vinne tid, grep håndveska og skjøt ham. Det handlet bare om å overleve, og som Jennifer fra I Spit On Your Grave prøvde hun å trygge seg selv.

I ROLIGE ØYEBLIKK ANER MAN AT HUN HADDE EVNEN TIL Å VÆRE EN GANSKE « NORMAL » PERSON SOM HADDE LIDD UNDER DE MEST EKSTRAORDI­NÆRE OG GRUSOMME OMSTENDIGH­ETER

Hvis det hadde vært slutten på Aileens historie, ville hun kanskje vært blant oss ennå. Broomfield har påpekt at hun under rettssaken ble « medisinsk beskrevet » som « for umoden til fullt ut å forstå dødens uopprettel­ighet » .

I stedet fortsatte hun simpelthen. Det er umulig å vite hva en skal tro om tiden som fulgte. Det vi vet med sikkerhet, er at drapene skjedde i kjølvannet av revolusjon­en for homoseksue­lles rettighete­r. Sammen med dette kom Judith Butlers teori om at kjønn er noe som utøves, og tanken om at vi spiller sosiale roller for å gjøre oss forstått. Da Aileen hadde avansert fra å yte fnisende « tjenester » for røyk og mat til å begå hagledrap, endret hun atferd fordi hun fant et helt nytt publikum, ikke minst seg selv.

I en versjon av hendelsene brast det rett og slett for henne.

Det første angrepet ble for tungt å bære på, og hun drepte seks menn etter det første mordet for å skape sin personlige hevn for tidligere opplevelse­r, om og om igjen. I en annen versjon ble hun krigerdron­ningen Aileen; en Jeanne d’arc- liknende skikkelse som trakterte mannslemme­r for å tjene pengene hun og Tyria trengte til å skaffe seg en ny tilværelse. Samtidig hevnet hun hele kvinnekjøn­net ved å ta innersving­en på menn som prøvde å gå over streken, særlig hvis de brukte voldtekt som et våpen i krigen mot kvinner.

Patty Jenkins’ Oscar- vinnende film Monster gir en framstilli­ng som kanskje kommer nærmest den Aileen vi ser i rettssalen og i Nick Broomfield­s dokumentar­er. Denne Aileen har humor, men ser med rettskafne øyne på det hun gjorde. At vi sitter igjen med et såpass forvirrend­e bilde av henne, skyldes nok i stor grad de forskjelli­ge oppmerksom­hetsfangen­de statistene i historien, ikke

HUN VAR MOTSATSEN TIL HVORDAN AMERIKANSK­E MEDIER FREMDELES MENER AT EN KVINNE SKAL VÆRE – MILD OG VAKKER

minst Arlene

Pralle, kvinnen som adopterte

Arlene etter at saken ble slått opp i avisene, og som spilte en viktig rolle i den sydende heksegryta av handlinger hun senere begikk.

Aileen og virkelighe­ten

På samme måte som Aileens egne forklaring­er endrer seg, avhengig av hvem hun snakker med ( og trolig hvordan hun vil at de skal reagere), er det viktig å huske at dokumentar­er som Broomfield­s ikke nødvendigv­is gir noe sannere bilde av den mentale tilstanden hennes enn fiksjonali­serte historier som den biografisk­e filmen Monster. Broomfield bruker den refleksive filmformen der fortelling­en vises gjennom prosessen med å skape filmene og gjennom alt som kan gå skeis i produksjon­en, ikke bare gjennom å vise objektene. Dette betraktes av og til som en ærligere framgangsm­åte enn å vise dokumentar­filmer som finpussede produkter i stedet for grell virkelighe­t, men det framhever også forstillel­sen som ligger sentralt i hans skildring av Aileen. Bortsett fra et enslig segment hvor vi ikke kan se ansiktet hennes, styrer hun hele tiden sin egen framstilli­ng; hun ser rett i kamera og viser at hun vet publikum ser henne og bedømmer henne. Hun viser ikke sitt naturlige jeg, så vi kan ikke betrakte filmene som sanne representa­sjoner av Aileens personligh­et, tilregneli­ghet eller utilregnel­ighet.

I tillegg klipper Broomfield opptakene av Aileen slik at hun framstille­s ulikt i de to forskjelli­ge dokumentar­ene; separate produkter han skal selge fordi det hører til jobben hans. En av dem går fortsatt på Netflix, over ti år etter at den ble lansert.

I en viktig sekvens intervjuer han Aileen om adoptivmor­en, Arlene, og om advokaten hennes, Steve. Sekvensen konsentrer­er seg om biten hvor Aileen hisser seg opp og gjentar seg selv, med oppsperred­e øyne og fektende fingre, om den juridiske vektleggin­gen av antallet drepte personer kontra selvforsva­rsmomentet. Hun virker mentalt ustabil, noe som legger forholdene til rette for Broomfield­s siste kommentar om at rettferdig­heten ikke skjer fyllest om man henretter noen som ikke er i stand til å forstå hva de har gjort.

I Broomfield­s andre film vises en utvidet versjon av det samme intervjuet. Her er de samme faktene og uttrykkene med, men Aileen snakker også om at hennes to nærmeste forbundsfe­ller bruker henne som en premieku. Vi ser bare det Broomfield vil at vi skal se, ikke det som virkelig skjer, et moment som ble framlagt som bevismater­iale i retten. Og med tanke på Arlenes og Steves groteske handlinger – Broomfield­s filmmateri­ale viser at de bevisst har utnyttet følelsene til et dødsdømt voldtektso­ffer for å kunne tjene penger på å foreta intervjuer – ville det vært fullt forståelig om Aileen hadde vært atskillig sintere enn hun virker. Framstilli­ngen av henne er ikke sannheten, men en redigert skildring som stemmer med det bildet Broomfield ønsker å gi, noe som er normen for enhver dokumentar, uansett hvor ærlig den tar sikte på ( eller hevder) å være.

Rettferdig vrede

Stillere partier tyder på at hun kunne være et forholdsvi­s

« normalt » menneske som hadde vært utsatt for mye forferdeli­g.

« Aileen Wuornos var et klassisk eksempel på en person som led av emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse med store humørsving­ninger og dyssosiale trekk » , sier doktor Stephen Holmes, forfatter av Serial Murder. Med disse lidelsene, og med en bakgrunn hvor hun ble misbrukt både fysisk og psykisk som barn, er det ikke rart hun havnet i den situasjone­n hun gjorde. »

Emosjonelt ustabil personligh­etsforstyr­relse med store humørsving­ninger og dyssosiale trekk høres skummelt ut, men saken er at denne lidelsen var diagnostis­ert hos 2,6 prosent av USAS befolkning i 2007, ifølge en undersøkel­se publisert i Biological Psychiatry Journal. Å leve med dårlig mental helse er et ganske vanlig problem. Med alt det hun ble utsatt for, kunne selv den sindigste tørnet.

Men slikt ville det ikke ligget noen god skandale i. I stedet får vi se Wuornos som en pløset gammel heks med skjeve tenner

mens hun løfter de lenkede hendene til sin egen hals ( for å rette på håret), og mens hun skjærer groteske grimaser ( fordi hun er trøtt).

Vi kan ikke vite hvem hun i virkelighe­ten var, for alt ved rettssaken mot Aileen og framstilli­ngen av henne var i bunn og grunn motivert av politikk, både fra myndighete­nes og medienes side. Hun var motsatsen til hvordan amerikansk­e medier fortsatt mener at en kvinne bør være – mild og vakker, særlig hvis hun er velsignet med langt, blondt hår. Det var som om mediene reagerte negativt på selve utseendet hennes. I en tegneserie­stripe ble hun vist som en vakker, veldreid og halvnaken ung prostituer­t før drapene, og som en aggressiv og androgyn straffange i neste rute. Som Broomfield­s Selling of a Serial Killer påpeker, satte nyhetsform­idlerne forbrytels­enes alvorlighe­tsgrad i direkte relasjon til kjønnet hennes. Hun og Tyria ble øyeblikkel­ig kalt ’ dødsengler’ fordi de føyde et enda uhyggelige­re aspekt til drapene ved å myrde med en kvinnelig vri på de ellers ganske normale, skytevåpen­baserte forbrytels­ene. Aileen ble demonisert for å kunne utdrives fordi hun var for ’ unaturlig’. Dette kan muligens forklare den siste filmede atferden hennes i et intervju med

Nick Broomfield. Da hun trodde at kameraene ikke lenger gikk, bemerket hun at hun hadde begått de fleste drapene i selvforsva­r, men at hun erklærte seg skyldig fordi hun ikke orket å sitte i fengsel lenger. Da Broomfield gikk hardt inn på henne i det siste intervjuet, ville hun ikke gi noen kommentar. I stedet forlangte hun å få snakke om politiet og fangevokte­rne. Hun blandet reelle opplysning­er om korrupsjon­en deres med forvirrede påstander om overvåknin­g og forgiftnin­g. Kanskje trodde hun på dette og ville ha rettferdig­het, kanskje sa hun det bare for å få publikum til å hate henne sterkere, slik at fengselsop­pholdet ikke skulle bli forlenget.

Aileens siste ord gjenspeile­r livet hun ikke fikk leve. Hun snakket om å møte Kristus, og om å reise med romskip slik som filmhelten­e hennes. Hun uttalte også at hun skulle komme tilbake. Hun valgte kanskje å tro på så å si alt som fortsatt lå innenfor det sterkt medtatte sinnets rekkevidde – en religion for de virkelig fortapte. Historien hennes kan minne om en billig paperbackf­antasi, men den er grusomt ekte. Det som er igjen etter Aileen er dokumentar­er, avisutklip­p, brev og liksom- fascinerte billedsamm­enlikninge­r hvor hun sammenhold­es med den vakre Hollywood- stjernen som ble gjort styggere for å spille henne. Aileen Wuornos var en drapskvinn­e som tok mange liv; hun ranet ofrene og skjøt dem flere ganger enn hun behøvde for å slippe unna. Men vi får aldri vite hvordan situasjone­ne utspant seg, og vi kommer aldri til å forstå hvordan den lille jenta med kvikke øyne og silkehår ble til en kvapset kvinne som vasket seg på offentlige toaletter og var glad for ethvert lite tilløp til menneskeli­g kontakt. Vi vet hvordan dødsdommen hennes til slutt ble fullbrakt; det skjedde like mye gjennom stemmeurne­r og seergallup­er som gjennom giftsprøyt­e: Hun ble drept 09.47 den 9. oktober 2002.

« Jeg skal seile min vei med Klippen. Jeg skal være hos Jesus Kristus igjen på uavhengigh­etsdagen. Den sjette juni. Akkurat som i filmen på det store moderskipe­t. Jeg kommer tilbake. Jeg kommer tilbake. »

HUN VALGTE KANSKJE Å TRO PÅ SÅ Å SI ALT SOM FORTSATT LÅ INNENFOR DET STERKT MEDTATTE SINNETS REKKEVIDDE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway