Kvinner som dreper

NÅR HEROIN DREPER

BARE ÉN DOSE HEROIN KAN FÅ FATALE FØLGER. HER KAN DU LESE HVORDAN EN OVERDOSE PÅVIRKER MENNESKEKR­OPPEN.

-

Heroin er et opiat som utvinnes fra morfin, en smertestil­lende medisin som brukes etter medisinske inngrep. På gaten selges det vanligvis som et hvitt eller brunaktig pulver som blandes ut med sukker, stivelse, melkepulve­r eller kinin. I sin reneste form er heroin et hvitt pulver som smaker bittert, og det blir vanligvis produsert i Sør- Amerika eller Sørøst- Asia. Brun heroin kan røykes eller sniffes i stedet for å injiseres. Svart tjæreheroi­n er klebrig som taktjære eller hard som kull, og den masseprodu­seres i Mexico.

Uren heroin løses vanligvis opp og tynnes ut før den blir sprøytet inn i blodårer, muskler eller under huden. Brukerne opplever vanligvis en opptur når den opiumbaser­te substansen blokkerer smerterese­ptorene i hjernen, og brukeren får en euforisk følelse av avslapning og redusert følelse av smerte.

Når de først er hekta, kan brukerne oppleve grusomme abstinense­r hvis de ikke klarer å skaffe neste dose i løpet av et døgns tid. Slike abstinense­r kan være nervøsitet, depresjon, diaré, oppkast, kramper, frysninger, og de kan vanligvis vare mellom 24 og 72 timer. Heroin får brukeren til å slappe av siden det er et beroligend­e middel som forsinker beskjedene som går mellom hjernen og kroppen. Ved overdose kan brukeren glemme å puste fordi det stanser åndedretts­systemet. Mange brukere dør når de får tilbakefal­l etter en periode med avholdenhe­t, siden kroppen ikke klarer å takle dosene slik som før.

De siste fem årene har antallet personer som har dødd av overdose i USA firedoblet seg, sammenlikn­et med femårsperi­oden fram til

2010. Det er menn som utgjør størstedel­en av dødsfallen­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway