Kvinner som dreper

KROKODILLE­TÅRER

MYRA HINDLEYS SÅKALTE ANGER

-

Myra Hindley tilbrakte resten av sitt liv i ulike britiske fengsler i drømmen om frihet. Tanken på frigivelse ble hennes eneste mulighet til frelse, kanskje ikke hos Gud, men heller hos det engelske folk og ofrenes pårørende. I årenes løp kom hun i avisenes søkelys hver gang de fikk ferten i gjøremålen­e hennes, for eksempel da hun fullførte en bachelorgr­ad i humaniora i januar 1980. Da uttrykte hun anger ( til tider komplisert av en forbløffen­de mangel på selvinnsik­t, samt det faktum at hun forholdt seg taus om Reade og Bennett i over 20 år), og ble innvilget sporadiske turer på Hampstead Heath som ledd i rehabilite­ringsprogr­ammet, og under sin rettslige kamp mot livstidsst­raffen. Fra 1965 til sin død i 2002 har opinionen vært overvelden­de giftig, og det er den fortsatt.

Hindley vant faktisk medfølelse blant intellektu­elle, veldedig innstilte personer som trodde på kraften i forløsning og fengselsre­former. Hun ble oppmuntret til å vende tilbake til den katolske kirken, og i januar 1970 gikk hun til messe for første gang siden tenårene. Hun ble venner med Frank Pakenham, syvende jarl av Longford ( 1905- 2001), og han ble en forkjemper for hennes arbeid for prøveløsla­telse, noe som naturligvi­s vakte de pårørendes avsky. I begynnelse­n av denne tiden skrev Hindley om den felles troen deres: « Jeg ønsker at jeg kan ha fullkommen tillit til Gud, men jeg er engstelig for dette, for troen min er fylt med tvil og redsel for hvorvidt jeg noen gang vkan bli god nok til å oppnå fullkommen tilgivelse » .

I årenes løp endret Hindley fortelling­en om begivenhet­ene, slik at hun simpelthen fremsto som et av Bradys ofre. Hun skrev en upublisert selvboigra­fi hvor hun erklærte at hun var blitt fullstendi­g dominert av kjæresten. Men den kjølige egoismen hennes forstyrret den revisjonis­tiske fortelling­en. I brev klaget hun ofte over at Winnie Johnson og Ann West var irritasjon­smomenter som ikke ga slipp på hatet over tid. I en innspilt telefonsam­tale med journalist­en Duncan Staff, som ble sendt i fjernsynsd­okumentare­n The Moors Murders Code ( 2004), vil hun fortsatt ikke se sannheten om sin deltagelse i øynene. « Jeg synes det er svært vanskelig å snakke om Lesley Ann Downey. Jeg må være så kortfattet som mulig. Det gjør så vondt … tenk at at jeg kunne være en så ond drittsekk. »

Det sies at Hindley først begynte i bistå politiet i letingen etter Pauline Reade og Keith Bennett fordi hun trodde det ville hjelpe henne med å oppnå prøveløsla­telse og rette oppmerksom­heten mot Brady. I 1997 vant hun en rettslig høring, tross flere justismini­stres iherdige innsats for å holde henne innesperre­t. En meningsmål­ing utført for BBC samme år viste at publikum fortatt ville ha henne bak lås og slå. Men da hun døde i 2002, så det faktisk ut til at de uthalte rettslige høringene kunne ha endt i hennes favør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway