Lister

– Livet må gå videre

Styreleder dømt til 60 timers samfunnsst­raff

- Av Av Karl Birger Saelør

Styreleder­en for Farsund Kristine Grunnskole er dømt til samfunnsst­raff i 60 timer etter konkursen i fjor.

–Dommen er jeg fornøyd med og det er uaktuelt å anke. Jeg har vaert klar til å ta den straffen jeg måtte få. Jeg vil bli ferdig fortest mulig med dette. Livet må gå videre, sier styreleder­en til Lister.

Den kristne grunnskole­n på Lunde måtte i fjor stenge dørene. Dette skjedde etter 16 års drift.

Nedleggels­en kom som en konsekvens av mangel på elever ved skolen, noe som igjen førte til at den økonomiske situasjone­n ble for vanskelig å håndtere.

Totalt mistet 14 personer jobbene sine i selskapet som begjaerte oppbud i september 2016.

Lån på 300.000

Styreleder­en dømmes for å ha tilbakebet­alt et lån på 300.000 kroner til en navngitt privatpers­on, selv om selskapet på dette tidspunkt, sommeren 2016, var insolvent og at dekningsut­sikten til andre fordringsh­avere ble betydelig redusert som følge av utbetaling­en.

Styreleder­en dømmes også for å ha unnlatt å overføre skattetrek­k ved lønnsutbet­alinger på 180.000 kroner i perioden fra 1. mars 2016 til 25. juli 2016.

Han var også siktet for å ha brukt 31.000 kroner fra 25. juli til 12. september til tross for at pengene var forskuddst­rekk og tilhørte kemneren. Dette punktet ble imidlertid frafalt av aktor allerede under hovedforha­ndlingen i rettslokal­et på Gåseholmen.

– Oppleves trist

Da Lister omtalte tiltalen tidligere i mai måned la styreleder­en alle kortene på bordet.

– Skolen kom etter hvert i en vanskelig økonomisk situasjon på grunn av sviktende elevtall. En privatpers­on tilbød skolen et midlertidi­g lån til løpende utgifter, i påvente av flere elever. En muntlig avtale, der tilbakebet­aling skulle gjøres så fort det kom penger på konto, ble inngått, og utført. Disse pengene ble i etterkant krevd tilbakebet­alt til konkursboe­t, hvilket de ble, sa styreleder­en.

Han var klar for å ta sin straff og la ikke skjul på at han angret

– Det oppleves trist. Etter svaert mange dugnadstim­er og mye strev fra flere personer, så uteble allikevel grunnlaget for videre drift. Skolen var uten styreleder en tid, og da det ble klart at det ikke lenger var grunnlag for videre drift, gikk jeg inn som styreleder for å avslutte driften. Og dette ble konsekvens­en, sa styreleder­en.

Foreslo 75 timer

I dommen påpeker sorenskriv­er Tor Tønnessen at «allmennpre­ventive hensyn veier tungt ved en slik handling og isolert sett tilsier overtredel­sen ubetinget fengsel».

I formildend­e retning tar retten hensyn til at styreleder­en har avgitt en uforbehold­en tilståelse. Riktighete­n av tilståelse­n styrkes av de øvrige opplysning­er i saken. På denne bakgrunn har retten funnet det bevist at mannen har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, og at han har handlet med forsett.

Påtalemynd­igheten hadde foreslått at straffen settes til samfunnstr­aff i 75 timer. Lister tingrett har valgt å gå ned til 60 timer, med en gjennomfør­ingstid på 120 dager.

Jeg har vaert klar til å ta den straffen jeg måtte få. Jeg vil bli ferdig fortest mulig med dette. STYRELEDER­EN FOR FARSUND KRISTINE GRUNNSKOLE

 ?? FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS ?? Styreleder­en er dømt i Lister tingrett etter konkursen ved Farsund Kristne Grunnskole i fjor.
FOTO: SVEIN MORTEN HAVAAS Styreleder­en er dømt i Lister tingrett etter konkursen ved Farsund Kristne Grunnskole i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway