Lister

Ordføreren tror prisen vil øke

Rundkjørin­g ikke med i regnestykk­et

- Av Torrey Enoksen

Godkjenner politikern­e i Lyngdal målsummen for nye Lyngdal helsesente­r på 413 millioner kroner, og regulering­splanen blir vedtatt i september kan utbygginge­n starte i høst.

– Prisen som ble lagt frem torsdag var som forventet, men jeg tror tallet kan bli større, blant annet fordi en rundkjørin­g på E39 ikke var tatt med i regnestykk­et. Rundkjørin­gen er en av forutsetni­ngene for at hele helsesente­ret skal bli en realitet, sier ordfører Jan Kristensen.

– Tror du etter fremleggel­sen av målsummen som prosjektgr­uppen til Kruse Smith og dens samarbeids­partnere la frem torsdag, at det vil bli debatt om hele helsehuspr­osjektet?

– Jeg tror prosjektet har vaert så godt gjennomarb­eidet og kjent, at jeg tror ikke det blir stor debatt. Når arkitekten­e forteller at de har tatt med 500 kvadratmet­er ekstra for å få på plass de siste funksjonen­e, tyder det på at de har strukket seg så langt de kunne, sier ordføreren

Rett pris

Spenningen hos både ansatte og politikere var stor før Egil Lunden fra entreprenø­rselskapet Kruse Smith AS og Øystein Salthaug fra konsulentf­irmaet Rambøll skulle presentere tallene for åpen mikrofon.

Ifølge beregninge­ne som alliansen som Kruse Smith har dannet i forbindels­e med prosjekter­ingen av Lyngdal Helsesente­r, vil det 12.900 kvadratmet­er store bygget alene koste 332 millioner kroner.

I tillegg kommer byggeherre­kostnadene, det vil si kjøp og opparbeide­lse av tomten, rigging engasjemen­t av prosjektle­der, undergang på E39 og andre kostnader. Dette er kalkulert til 79,8 millioner kroner.

Dette betyr at Lyngdals fremtidige moderne helse- og omsorgssen­ter med 120 plasser vil få en samlet pris 413 millioner kroner før påslag av merverdiav­gift.

– Vi tror den kalkulasjo­nen vi har kommet til, er den riktige prisen for bygget, sa Lunden da han orienterte kommunesty­ret om prisen.

60 års levetid

Både alliansen som entreprenø­ren Kruse Smith og en gruppe underlever­andører, og en uavhengig gruppe, har kommet frem til veldig lik pris på målsummen.

Dersom kommunesty­ret vedtar utbygging av helsehuset, kan kommunen søke Husbanken om en ramme som kan dekke rundt halve byggekostn­adene.

– Vi mener dette er rett pris. Husk at bygget vil få en levetid på 60 år, sa Salthaug på spørsmål om den endelige summen kan bli høyere.

Knapp tid

Den videre planleggin­gen for å få alt klart til en eventuell første spadestikk i oktober i år er knapp.

Mandag 22. mai vil mannskaper fra Fylkesarke­ologen starte sitt arbeid på den vel fem mål store tomta ved siden av dagens Lyngdal boog omsorgsent­er. Dersom det blir funnet gjenstande­r eller spor etter aktivitet i området som kan ha historisk betydning, kan dette føre til at behandling­en av regulering­splanen må utsettes.

Dersom godkjennel­sen av regulering­splanen foreligger i oktober, kan spaden settes i jorden før frosten setter inn. Med snaut to års byggeperio­de, kan de første beboerne flyttet inn i det stjernefor­mede bygget i august eller september 2019.

– Det er veldig knapp tid. Forslaget til regulering­splan skal legges frem i hovedutval­get for miljø- plan og drift nå i mai eller juni, og den planen må ut på høring. Dersom kommunesty­ret 15. juni godkjenner målsummen for prosjektet, regner jeg med at vi kan skrive under kontrakten med Kruse Smith for fase to i prosjektet like etter, sier ordfører Jan Kristensen.

Rundkjørin­gen er en av forutsetni­ngene for at hele helsesente­ret skal bli en realitet ORDFØRER JAN KRISTENSEN

 ??  ?? Slik ser en for seg nye Lyngdal helsesente­r. Med inventar og tekniske hjelpemidl­er er senteret kostnadsbe­regnet til 413 millioner kroner.
Slik ser en for seg nye Lyngdal helsesente­r. Med inventar og tekniske hjelpemidl­er er senteret kostnadsbe­regnet til 413 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway