Lister

Årets første cruisebåt

Ytterliger­e syv anløp til Lyngdal de naermeste månedene

- Av Torrey Enoksen

De mellom 200 og 300 passasjere­ne fra cruiseskip­et «Deutschlan­d» skyntet seg til bussene som skulle frakte dem til laksetrapp­en i Kvåsfossen eller sentrum.

– Er det to kilometer opp til sentrum av den lille landsbyen deres? Når går bussen dit, spør en tysk turist.

Listers utskremte må peke og vise vei for noen av de godt voksne turistene som den siste uken har vaert på cruise til Bergen og Vestlandet. Om noen timer skal passasjere­ne sammen med mannskapet på det snart 30 år gamle cruiseskip­et som har Neustadt som hjemmehavn legge ut på siste etappe av denne ukens reise.

Kvåsfossen og Månen

Neste gang skipet som kan ta inntil 800 passasjere­r ankrer opp utenfor Rosfjordsa­nden, blir 29. juni.

– En flottere start på årets cruiseseso­ng her i Lyngdal kunne vi ikke fått. For et fantastisk vaer! Det er helt blikkstill­e på fjorden. Nå var de litt forsinket inn fjorden i dag, men vi har fått avsted en buss med 30-35 passasjere­r til laksetrapp­en i Kvåsfossen. Noen har faktisk tatt beina fatt for å gå opp til utkikkspun­ktet Månen (ved Migerfjell­et), men de aller fleste er mest interesser­t i å komme opp til sentrum. Eller som de sier «die kleine Dorf» (den lille landsbyen, red.anm.). Du må huske at Bremerhave­n som skipet skal seile til, Berlin og andre byer er atskilleli­g større enn Lyngdal, sier turistsjef Anne Grete Løland.

1.200 passasjere­r

I år har Løland notert åtte cruiseskip­anløp inn Rosfjorden frem mot 14. september. «Deutschlan­d» skal ha sitt neste anløp i Lyngdal 29. juni. To dager tidligere vil det 231 meter lange SS «Artania» med 1200 passasjere­r ankre opp i fjorden. Skipet het tidligere «Royal Princess», skal ifølge planene ankomme Lyngdal igjen 4. august.

6. juli, 30. juli, 24. august og 14. september vil det snart 45 år gamle skipet MS «Albatros» ankomme havnen med rundt tusen passasjere­r.

Felles markedsfør­ing

Havnesjef i Flekkefjor­d, Petter Tagholt, sier til Lister at en rekke nederlands­ke seilbåter er ventet til Flekkefjor­d i begynnelse­n av juni. Videre vil «Deutschlan­d» gjeste Flekkefjor­d i midten av juli, og at ytterliger­e ett skip er ventet der i sommer.

– Her i Farsund har vi alt hatt det eneste skipet som hadde meldt inn om at de ville legge til med passasjere­r. Det gamle hurtigrute­skipet «Nordstjern­en» hadde med hundre passasjere­r som fikk komme i land og kjørt med buss til Lista fyr. Havnene her i Lister markedsfør­es under en paraply, og vi vet om de åtte anløpene i Lyngdal og to i Flekkefjor­d. I tillegg har fire skip meldt at de vil seile inn Fedafjorde­n for å vise passasjere­ne den fjorden før de snur og seiler til neste destinasjo­n, sier havnefogd i Farsund, Tom Egil Ravndal.

En flottere start på årets cruiseseso­ng her i Lyngdal kunne vi ikke fått. For et fantastisk vaer! ANNE GRETE LØLAND

 ??  ?? Turistsjef Anne Grete Løland i Lyngdal tok fredag morgen i mot passasjere­r fra cruiseskip­et «Deutschlan­d».
Turistsjef Anne Grete Løland i Lyngdal tok fredag morgen i mot passasjere­r fra cruiseskip­et «Deutschlan­d».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway