Lister

Bønder aksjonerte

Traktoraks­jon mot regjeringe­ns tilbud

- Av Svein Morten Havaas

En kortesje på 11 traktorer kjørte fredag formiddag gjennom Farsund i protest mot regjeringe­ns tilbud i årets jordbruksf­orhandling­er.

Tirsdag ble det brudd i jordbruksf­orhandling­ene. Torsdag og fredag har bønder aksjonert langs veier, i butikker og ved sentraler for utkjøring av matvarer.

Sakte kjøretur

Lista og Lyngdal Bondelag har valgt seg på en «snillere» linje enn mange av sine kolleger. Dere aksjonsfor­m var - som tidligere år også – å ta en kjøretur i sakte tempo fra Lista til Farsund og tilbake.

– Vi gjør dette for å markere vår motstand mot regjeringe­ns tilbud. Vi har nettopp fått på plass en ny landbruksm­elding i Stortinget. Den legger en del føringer, blant annet om at inntektsfo­rskjellene mellom bøndene og andre naeringer skal utjevnes. Tilbudet vi har fått i årets jordbruksf­orhandling­er står ikke i stil med disse føringene, sier Odd Harald Reve.

Taper penger

I de lokale bondelagsl­edernes fravaer var bondeveter­anen, som har hatt en rekke verv og ledet bondelaget både lokalt i og i Vest-agder, pekt ut som talsmann for de bøndene og de 11 traktorfør­erne som tok turen til Farsund for å aksjonere fredag formiddag.

Reve og hans kolleger har regnet på statens tilbud.

– Når vi ser på tallene, taper bonden i gjennomsni­tt mellom 50.000 og 100.000 kroner i året på det tilbudet som er lagt fram. Det er der ingen andre yrkesgrupp­er i dette landet som hadde funnet seg i, heller, sier Reve.

Valget av aksjonsfor­m lokalt kommentere­r Reve på denne måten.

– Dette gjøres forskjelli­g rundt om i landet. Vi har valgt å legge oss på denne linjen. I tillegg til denne kjøreturen med banner, har vi også satt plakater langs veien rundt hele åttetallet på Listahalvø­ya, sier bøndenes talsmann.

11 traktorer deltok i kortesjen fredag.

– Vi kunne mobilisert 30 traktorer om vi ville det, men det er ikke hensikten. Vi får frem budskapet med de som deltar her nå, sier Reve, og fortsetter:

– Budskapet er at tilbudet fra regjeringe­n er for dårlig.

 ??  ?? Bønder i byen: 11 traktorer kjørte fredag formiddag sakte gjennom Farsund for å markere motstand mot regjeringe­ns tilbud i jordbruksf­orhandling­ene.
Bønder i byen: 11 traktorer kjørte fredag formiddag sakte gjennom Farsund for å markere motstand mot regjeringe­ns tilbud i jordbruksf­orhandling­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway