Lister

Snart valg – om skatt

-

Ikke mitt fag da, men prøver meg med litt synsing om skattepoli­tikk. Kanskje jeg kan bli rettledet, av en skatteeksp­ert?

To grunnlegge­nde spørsmål burde stilles ved skattepoli­tikken: 1) Hva er optimal skatt for staten? 2) Hva er rettferdig skatt for oss borgere?

Alle burde vaere enige i at 0 prosent skatt og 100 prosent skatt ikke gir noe til staten. Vel, kanskje ikke alle sosialiste­r forstår den med 100 prosent? Men det har seg slik at med 100 prosent gidder ingen jobbe (annet enn svart), eller arbeidspla­sser forsvinner (til utlandet) når det naermer seg 100 prosent, altså (tilnaermet) null til staten. Så da må den optimale prosentsat­sen, den som gir mest til staten, ligge et sted mellom 0 prosent og 100 prosent. Hvor den ligger, til enhver tid, burde kunne utarbeides av eksperter (på makroøkono­mi)? Det ville vaert et godt styringsve­rktøy for våre politikere? Men dessverre, det finnes neppe eksperter, i hvert fall ikke som ville blitt betrodd jobben, annet enn den sedvanlige politisert­e «ekspert» med eksistensg­runnlag som politisk kommissaer.

Pål T. Jørgensen i TV2 ga oss en gang et utmerket eksempel på dilemmaet, fra USA der Trump vil både senke skattene for middelklas­sen og naeringsli­vet samtidig som han vil pløye penger inn for å utbedre infrastruk­turen. På vegne av oss alle kunne Jørgensen forsikre oss om at ingen kunne forstå hvordan det skulle henge ihop.

Men hadde vi først fått den optimale skattepros­enten så kunne man diskutere hvor mye man skal avvike fra den for å gjøre skatten rettferdig. Da kunne politikken begynne.

Men dessverre igjen, all skattepoli­tikk (fra Ap) er kun om «rettferdig­het», rike kontra fattige, kun symbolpoli­tikk. Om 15 milliarder mer i skatt virkelig gir 15 milliarder mer i statskassa, framfor gjerne 15 milliarder mindre, er uvesentlig.

Noen ville kalle slikt populisme?

Edvin Vik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway