Lister

– En stor personlig seier for meg

Lang rotur tre måneder etter infarkt

- Av Karl Birger Saelør

– For meg er fysisk aktivitet en veldig viktig del av livet, og det at jeg klarte denne roturen knappe tre måneder etter et alvorlig hjerteinfa­rkt er en stor personlig seier, sier Øystein Mikalsen.

Han hadde kjørt en tøff intervallø­kt i romaskinen på Lotus da det smalt søndag 5. mars.

Luftambula­nse

– Jeg ble så dårlig som jeg aldri har vaert før. Fikk vondt i brystet, og stråling i arm og hals. Med en gang sendte jeg en sms til Sigurd Løvhaug, som både er min venn og fastlege og lurte på om han kunne ta en kikk på meg. Han var tilfeldigv­is på jobb. Jeg klarte å kjøre opp til kontoret hans. Etter det gikk ting fort, og plutselig lå jeg og stirret i taket på en luftambula­nse på vei til Stavanger. Senere gikk turen til sykehus i Bergen for utblokking, forteller Mikalsen.

Fredag 10. mars kom han hjem fra Bergen med fly. Det var Damenes Weekend i Farsund, og Bernt Erik Spinnangr var på Kjevik for å hente komiker Sigrid Bonde Tusvik.

– Jeg fikk haik til Farsund, og Bonde Tusvik var så vittig at jeg sto i fare for å få et nytt infarkt i bilen, ler Øystein Mikalsen.

Tran og gulrøtter

Etter hjerteinfa­rktet har han prøvd å gjøre alt «etter boka», som han sier det.

– Jeg har gått på tur etter tur etter tur, tatt tran og spist gulrøtter; og prøvd etter beste evne å gjøre det som må til for å bli frisk i en fei. Jeg var hos hjertelege­n sist fredag, og fikk tommelen opp. Jeg er frisk som en fisk, og dermed ble det rotur på søndag, sier en fornøyd Mikalsen.

Han har jobbet mange som journalist, men er nå programråd­giver i NAV Flyktningt­jenesten. Tidligere drev han mye med karate. Denne sporten har han lagt på hylla, men trener mye for seg selv og har også noen gruppetime­r som instruktør på Lotus.

3.054 mil

Mikalsen mener man må vaere «litt» i form for å kunne legge ut på en rotur fra Farsund til Lindesnes fyr. Samtidig er han opptatt av at det ikke er noen stor idrettspre­stasjon.

– Husk at Atlanterha­vsroerne, Georg Harbo og Gabriel Samuelsen, som rodde fra New York til Le Havre i 1896, tilbakela 3.054 nautiske mi. Vi rodde knappe 11 mil. Litt krefter må du ha, men først og fremst en god porsjon utholdenhe­t. Du må akseptere vannblemme­ne i hendene og stølheten i rompa, smiler Øystein Mikalsen.

Kameraten Stig Alfred Eikeland er opprinneli­g fra Åseral, men jobber nå som naturforva­lter i Farsund kommune.

– Han er en habil padler og i bedre form enn meg. Han er Åseral-mester i raevkrok, og har vunnet et svensk kanoløp over 56 km to ganger i K2, sier Øystein Mikalsen.

Hirtshals neste?

Roturen fra Farsund til Lindesnes fyr tok tre og en halv time. Vaeret var for det meste grått, men noe sol innimellom var det.

– Vi liker begge å bruke kroppen og kjenne at vi må hente det lille ekstra for å komme fram. En times joggetur er vel og bra, men en lang, tung tur ute i naturen er noe vi setter stor pris på. Også det å merke hvor prisgitt vi er naturkreft­ene, der vi sitter og dupper i et lite nøtteskall av en båt, understrek­er Øystein Mikalsen.

Da de kom frem til Lindesnes fyr hengte de påhengsen bak båten og putret hjem med brede smil om munnen.

– Neste utfordring. Blir det Farsund til Hirtshals?

– Akkurat den tanken har streifet oss. Det var faktisk tema på turen, avslutter Øystein Mikalsen.

I mars ble Øystein Mikalsen (47) fra Lista rammet av hjerteinfa­rkt. På søndag rodde han fra Farsund til Lindesnes fyr sammen med kameraten Stig Alfred Eikeland (40)

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Målet for turen er nådd, og Stig Alfred Eikeland og Øystein Mikalsen (til høyre) kan puste lettet ut.
FOTO: PRIVAT Målet for turen er nådd, og Stig Alfred Eikeland og Øystein Mikalsen (til høyre) kan puste lettet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway