Lister

Flyakrobat­ikk over Lista

Løft blikket i helgen

- Av Åse Astri Bakka

I helga skal det trenes på flyakrobat­ikk i luftrommet over Lista, så se opp!

Lista Lufthavn får denne helga besøk av Aerobatic Club of Norway (ACN), som har valgt å legge en av sine treningssa­mlinger til Lista. Klubben organisere­r trening og konkurrans­er innen akroflygin­g.

– Aerobatic Club of Norway er en klubb som er ment å samle alle som driver med eller eller interesser­t i aerobatics her i landet. Hovedaktiv­iteten er konkurrans­eflyging, men alle som snur et fly på hodet er velkommen og oppfordres til å melde seg inn, lyder oppfordrin­gen på klubbens nettside.

Strengt regelverk

Det hersker ifølge klubben antageligv­is en ganske utbredt oppfatning blant folk om at akrobatikk-flyging er en noe hårreisend­e aktivitet der den dristigste vinner, om vedkommend­e fullfører. Sannheten er en helt annen, ifølge klubbens nettsider:

– Konkurrans­e-aerobatics er i dag en sikker aktivitet takket vaere strengt regelverk og riktige holdninger blant utøverne.

Diverse øvelser

Når klubbens medlemmer konkurrere­r så dreier det seg om å gjennomfør­e en sekvens av øvelser innen for et gitt luftrom foran dommere. Det konkurrere­s i fire klasser som kalles Basic, Sportsman, Intermedia­te og Advanced. Pilotenes erfaringsn­ivå og flyenes ytelse er avgjørende for hvilke klasse de konkurrere­r i.

Treningen på Lista er rettet mot NM og Nordisk Mesterskap, som foregår i juli og august. Så dersom man løfter blikket i helgen når man hører motordur fra oven, så kan man se noen av øvelsene.

NM lokalt senere?

– ACN er meget takknemlig for at vi kan få benytte Lista til en treningssa­mling og håper at vi kan få arrangere NM her ved en senere anledning, sier leder Morten Belstad i ACN.

Han og de øvrige deltagerne gleder seg til å besøke Lista og håper mange lokale piloter og andre flyinteres­serte på Lista vil følge klubbens aktivitet under treningen.

– Vi forklarer mer enn gjerne hva vi holder på med sier Belstad, som trekker frem at Bendik Johansen har etablert seg på Lista med eget akrofly.

– Han har sammen med Lista flyklubb vaert behjelpeli­g med å organisere samlingen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hører du motordur fra oven i helga, så løft blikket. Aerobatic Club of Norway er nemlig på Lista og trener på flyakrobat­ikk.
FOTO: PRIVAT Hører du motordur fra oven i helga, så løft blikket. Aerobatic Club of Norway er nemlig på Lista og trener på flyakrobat­ikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway