Lister

Lå bak i fem minutter

Team Sørlandsba­det tar selvkritik­k etter sykkelture­n

- Av Malene Sørensen Lundberg

Søndag havnet yrkessjåfø­r Jørgen Egenes bak sykkelfelt­et på elleve mann uten å komme seg forbi på flere kilometer.

På det meste var de oppe i 50 kilometer i timen, mens på det minste nede i omtrent 20 kilometer i timen, opplyser Egenes.

Først i rundkjørin­ga ved butikken på Rom tok syklistene av veien.

Yrkessjåfø­ren mener E39 ikke bør benyttes som en arena for sykkeltren­ing og langturer, selv om det ikke er forbudt å sykle på europaveie­n.

Kan få bøter

Øystein Krogstad i UP har ikke sett filmen av hendelsen, men forteller at en slik situasjon er uakseptabe­l.

– Den uskrevne regelen er at de kan kjøre to i bredden, men det er overhodet ikke greit at de fyller veibanen på E39 over en lengre strekning. Da må de legge seg på en rekke.

Han påpeker at gjensidig hensyn er en viktig og sentral faktor i trafikken.

– Kan syklister straffes med bøter for å vaere til hinder for trafikken?

–Det har vi aldri gjort med syklister. Men ja, det kan vi. De er jo veifarende, så da må man jo straffe dem som forhindrer trafikken.

– Hvis politiet hadde overvaert denne situasjone­n, ville de gitt noen form for reaksjon?

–Det er håpløst å si når jeg ikke har sett videoen, men de hadde blitt vinket av veien slik at trafikken kunne slippe forbi. Men det er umulig å si om de ville fått noen form for reaksjon i form av bøter.

Tar laerdom

Syklistene i filmen var ute på treningstu­r på E39 sammen med Team Sørlandsba­det.

Daglig leder i Sørlandsba­det, Atle Homme, var ikke med på selve treningstu­ren, men teamet holder til på Sørlandsba­det der Homme er daglig leder.

– Dette er ikke forenlig med vår sykkelkult­ur, skriver Homme i en tekstmeldi­ng til Lister. Og fortsetter:

– Vi har interne rutiner og disse har ikke blitt fulgt. Vi har ingen bortforkla­ringer og tar avstand for hvordan vi har opptrådt i trafikken. Vi skal ta laerdom og står frem at vi må vaere ekstremt bevisste på hvordan vi sykler. Håpet er at vi tar laerdom og opptrer med god skikk senere. Håpet er også at andre kan se og observere hvordan ikke sykle, uttaler Homme.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jørgen Egenes filmet situasjone­n på E39 søndag hvor et sykkelfelt ikke slapp trafikken forbi under flere kilometer.
FOTO: PRIVAT Jørgen Egenes filmet situasjone­n på E39 søndag hvor et sykkelfelt ikke slapp trafikken forbi under flere kilometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway