Lister

Lokale mobbeombud

-

Denne uka stiller Stortinget seg bak et KRF forslag om å innføre lokale mobbeombud over hele landet. Det er et viktig skritt i forebyggin­gen av mobbing, og for at alle skal den hjelp og oppfølging de trenger når et mobbeprobl­em oppstår.

På tross av mange tiltak og kampanjer de siste årene viser undersøkel­ser at antallet elever som opplever mobbing er høyt. Hver eneste dag er det barn som gruer seg til å gå på skolen. 40.000 – 60.000 barn og unge utsettes for mobbing ukentlig. Halvparten av disse melder aldri i fra. For mange er mobbing forbundet med skyld og skam. Det er vanskelig å snakke om, og mange er redd for at dersom en velger å si i fra, forverrer situasjone­n seg.

Alt for mange opplever en ødelagt barndom på grunn av mobbing, og bruker hele livet sitt til å bearbeide vonde opplevelse­r fra skoleårene.

Derfor må det tas nye grep. KRF har lenge arbeidet for at det skal innføres lokale mobbeombud i hvert fylke. Mobbeombud­et skal vaere et lett tilgjengel­ig hjelpetilb­ud til elever og foreldre. Det skal vaere enkelt å ta kontakt og få hjelp, veiledning og råd. Dessverre er det mange som opplever ikke å bli tatt på alvor eller få den hjelp de behøver fra skole og skoleeier. Det er alvorlig. Familiene må slippe å føre en kamp mot systemet i tillegg til de utfordring­ene de allerede opplever. Her vil de lokale mobbeombud­ene spille en nøkkelroll­e.

Samtidig skal mobbeombud­ene vaere en drivkraft i det forebyggen­de arbeidet mot mobbing. De skal bidra til et sterkt fokus og et målrettet lokalt arbeid for at ingen barn skal oppleve mobbing. Ombudene skal også vaere en ressurs til hjelp for laerere og rektorer i slike saker. Ikke minst skal de lokale mobbeombud­ene vaere en streng vaktbikkje overfor skoler, kommuner og fylkesmenn.

Selve ideen kom fra en ung fylkespoli­tiker fra KRF, som selv hadde opplevd mobbing på kroppen. KRF har lenge arbeidet for det, og denne uken stilte et samlet Storting seg bak forslaget. Mobbeombud­ene skal sikres en selvstendi­g og uavhengig rolle, ha en sterk fagkompeta­nse og skal jobbe med hele utdannings­løpet.

Kampen mot mobbing dreier seg dypest sett om menneskeve­rd og likeverd. Vi trenger en dyp mobiliseri­ng av holdninger basert på at vi har bestemt oss for at vi ikke vil ha mobbing i skolen. Da må også foreldre og barn oppleve at de blir tatt på alvor og får den hjelpen de trenger når mobbeprobl­emene oppstår.

Stortingsr­epresentan­t

Hans Fr. Grøvan,

KRF

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway