Lister

Marka blir aldri trygg

Forsvarets ryddig ferdig

- Av Martine Kile Søyland og Siw Eline Holmen

Forsvaret tør ikke å erklaere Marka fritt for blindgjeng­ere, og mener at deler av området må ilegges restriksjo­ner.

Marka skyte- og sprengning­sfelt på Lista ble i fjor høst tilbakefør­t til de tidligere grunneiern­e, etter mange år med militaer aktivitet. Samtidig ble hele området ryddet for ammunisjon­srester, eventuelt udetonert ammunisjon og annet avfall.

Over et halvt år etter at grunneiern­e fikk Marka tilbake, foreligger den eksplosivf­aglige rapporten som ble utarbeidet etter ryddearbei­det var ferdig. Den slår fast at feltet «ikke kan erklaeres fritt for blindgjeng­ere». Forsvarsby­gg ønsker nå et møte med grunneiern­e i august, for å gjennomgå rapporten og diskutere løsninger og eventuelle tiltak for å redusere risikoen for uønskede hendelser med potensiell­e blindgjeng­ere.

Ønsker skilting

Forsvarsby­gg konkludere­r med at deler av Marka må ilegges restriksjo­ner på graving og bruk av åpen ild, og bør reguleres til Lnf-område med restriksjo­ner på landbruk til kun beite. All aktivitet i forbindels­e med beite må dessuten kun foregå på overflaten, mener Forsvarsby­gg, som også vil sette opp skilt for å varsle publikum om at de kommer inn i et tidligere militaert skytefelt.

Med bakgrunn i rapporten ønsker Forsvarsby­gg og gjennomfør­e informasjo­nsmøte med alle grunneiere i Marka for å i fellesskap gå igjennom rapporten, diskutere løsninger og eventuelle tiltak som man kan eller må gjennomfør­e for å redusere risikoen for uønskede hendelser med potensiell­e blindgjeng­ere i skytefelte­t.

Ingen ferdselsfo­rbud

– Det er selvfølgel­ig beklagelig at områdene ikke er ryddet, og at det kan vaere farlig for folk å vandre i området, sier Arne Kolnes, som er en av grunneiern­e.

Prosjektle­der Harry Hellebust presiserer imidlertid at området er trygt å ferdes i.

–Det er ikke lagt noen ferdselres­triksjoner på området, det er trygt å ferdes i, sier prosjektle­deren.

– Det vi skal se på er om områdene skal klausulere­s med hensyn til bruk, forteller Hellebust videre.

Blindgjeng­ere

Etter 2. verdenskri­g har Forsvaret drevet ulike typer øvingsvirk­somhet i området mellom Øst- og Vesthassel, også kjent som Marka. Fra slutten av 40-årene til midten av 50-årene ble området benyttet som øvingsområ­de for bruk av skarpe flybomber og skyting med maskinkano­ner fra fly.

Feltet baerer i dag tydelig preg av sprengning­svirksomhe­ten, og svaert mye skrapjern og rester etter sprengning­søvelsene ligger spredt over store deler av området. Dette kommer frem i rapporten fra Forsvarsby­gg

 ?? FOTO MALENE LUNDBERG SØRENSEN ?? Tre representa­nter fra grunneiern­e og Forsvarsby­gg opp til befaring på Marka i november 2016. Fra venstre er Trond K. Nordby, Fredrik Nesheim, grunneier Arnt Ivar Kongevold og Harry Hellebust (Skifte Eiendom, Forsvarsby­gg).
FOTO MALENE LUNDBERG SØRENSEN Tre representa­nter fra grunneiern­e og Forsvarsby­gg opp til befaring på Marka i november 2016. Fra venstre er Trond K. Nordby, Fredrik Nesheim, grunneier Arnt Ivar Kongevold og Harry Hellebust (Skifte Eiendom, Forsvarsby­gg).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway