Lister

Snart blir det billigere å ta bussen

Men Emilie og Line synes fortsatt at prisen er høy

- Av Mona Wikøren og Lars Erik Larsen

Det er lørdag ettermidda­g. Emilie Brunsman og Line Eilertsen venter på bussen på Farøy etter å ha sett sine store idoler i The Main Level. For Eilertsen vil turen tilbake til Kristiansa­nd koste 190 kroner, siden hun ikke har månedskort.

Brunsman har månedskort og kan reise så mye hun vil i Agder for 410 kroner. Når AKT legger om prisene i høst, kan Brunsman og Eilertsen kjøpe månedskort for 375 kroner. Fem kroner billigere enn Eilertsen betalte tur/retur Kristiansa­nd.

– Oi, det visste jeg ikke. Det er bra. 380 kroner fram og tilbake til Farsund er sykt dyrt, sier Brunsman.

– 410 kroner for en måned med buss er også dyrt, men jeg må ha busskort grunnet skole og diverse. Det er bra at det blir billigere, sier Eilertsen.

Periodebil­lettene

For barn blir prisen uendret med 360 kroner for periodekor­t som gjelder i 30 dager. Ungdom mellom 16 og 19 år betaler altså i dag 410 kroner for et slikt periodekor­t.

I høst blir det en prisreduks­jon på 8,54 prosent.

Pensjonist­ene får imidlertid et kraftig prishopp på periodebil­letter, fra 410 til 495 kroner, en økning på 20,73 prosent.

Ned 16,7 prosent

Periodekor­tene kan brukes for reiser i hele Agder med unntak av for voksne i aldersgrup­pen 30 til 66 år. Voksne må kjøpe periodebil­lett for en, to eller flere kommuner. Kjøper man for tre kommuner, vil også denne aldersgrup­pen kunne reise i hele Agder på periodekor­tet. Prisen for en slik billett settes ned fra 1530 til 1275 kroner, en reduksjon på 16,67 prosent. Periodebil­lett som gjelder i to kommuner i 30 dager vil koste 900 kroner med det nye systemet.

Voksenbill­ett

En voksenbill­ett mellom Farsund og Lyngdal koster i dag 73 kroner. I slutten av oktober, når Agder kollektivt­rafikk (AKT) iverksette­r sitt nye prissystem, blir prisen for denne strekninge­n 42 kroner. Dette er en prisreduks­jon på hele 42,47 prosent.

Men, det er et stort men. Prisnedgan­gen forutsette­r at du betaler via mobilappen og ikke med kontanter.

AKT ønsker at kontantbet­aling avvikles, noe som gjenspeile­s i det nye prissystem­et. Det vil riktignok bli billigere å reise mellom nabokommun­er med kontant betaling. Men skal du reise lenger, vil du måtte betale dyrt med kontanter. I dag koster en enkeltbill­ett for voksen mellom Farsund og Flekkefjor­d 139 kroner. Med nytt system blir prisen 200 kroner, en prisøkning på 43,88 prosent.

Velger du mobilbetal­ing, vil du betale for maksimalt seks soner, 180 kroner, i hele Agder. Du vil altså kunne reise fra Flekkefjor­d til Arendal for 180 kroner.

Mer attraktivt

Hensikten med det nye prissystem­et er å gjøre det enklere og mer attraktivt å reise kollektivt med AKT.

– Det nye systemet skal vaere inntektsnø­ytralt. Vi tror vi vil oppretthol­de billettinn­tektene våre med det nye systemet - noe som er viktig for å oppretthol­de rutetilbud­et, sier Thomas Ruud Jensen som er markeds- og utviklings­sjef i AKT.

16-åringene Emilie Brunsman og Line Eilertsen kan spare 420 kroner i året på månedskort når prisene legges om i høst.

Kommuneson­er

I det nye prissystem­et endres soneinndel­ingen. Hver kommune blir en sone. Det vil koste 30 kroner med mobilbetal­ing og 50 kroner i kontantbet­aling i en kommune. Barne- og honnørbill­etter blir 50 prosent billigere, altså 15 kroner med mobilbetal­ing og 25 kroner om man betaler kontant.

Ifølge denne tankegange­n skulle det kostet 60 med mobilbetal­ing og 100 med kontantbet­aling om man reiser mellom to kommuner.

– Men man favorisere­r nabokommun­en med dette systemet. Man skal ikke bli straffet om man bor på feil side av grensen til en kommune, forklarer Jensen.

410 kroner for en måned med buss er også dyrt. LINE EILERTSEN

 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? Emilie Brunsman (t.v.) og Line Eilertsen er glad for at det blir billigere å ta buss fra i høst av.
FOTO: LARS ERIK LARSEN Emilie Brunsman (t.v.) og Line Eilertsen er glad for at det blir billigere å ta buss fra i høst av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway