Lister

Disse mangler tillit

Farsundsfo­lk stoler mindre på sine folkevalgt­e enn lyngdølene

- Av Mona Wikøren og Hedda Ovidia Stølen

De folkevalgt­e i Farsund mener at man stort sett kan stole på løftene de gir. Innbyggern­e er ikke like enig.

Det kommer frem av lokaldemok­ratiunders­økelsen som er gjennomfør­t i flere norske kommuner i år, blant annet i Farsund og Lyngdal kommuner.

Når det gjelder spørsmålet om tillit til politikern­es løfter, er tendensen den samme i begge kommunene. I Farsund kommune er imidlertid spriket mellom politikern­es og innbyggern­es svar en del større enn i nabokommun­en.

Godkjent-stempel

Både Lyngdal og Farsund kommuner kommer godt ut av lokaldemok­ratiunders­økelsen som er gjennomfør­t i år og får godkjent-stempel fra innbyggern­e.

Lyngdal kommune kommer best ut med gjennomsni­ttlig score på 2,9. Toppscore er 4. Farsund kommunes gjennomsni­ttscore er 2,6. Verdien 2,6 eller mer innebaerer at det er en positiv vurdering.

Selv om spriket mellom politikern­e og innbyggern­es svar spriker mindre i Lyngdal enn i Farsund, er Lyngdals ordfører, Jan Kristensen (H), ikke tilfreds med at det er en slik sprik.

– Jeg synes spriket jevnt over er stort. Vi må jobbe for et minst mulig sprik, slik at innbyggern­e opplever at politikern­e er til å stole på. Det er et mål i Lyngdal, sier Kristensen.

Positive til seg selv

– Hovedinntr­ykket er at de folkevalgt­e er mer positive til seg selv enn innbyggern­e, sier rådmann i Farsund kommune, Vidar Torsøe.

Han tror at dette delvis kan forklares ved at politikern­e har mer kunnskap og innsikt om hvordan ting fungerer i kommunen.

De folkevalgt­e har nemlig svart på de samme spørsmålen­e som innbyggern­e. Politikern­e har svart på andre spørsmål i tillegg. Et utvalg av innbyggern­e er blitt oppringt.

– Måten politikern­e og innbyggern­e har gjennomfør­t undersøkel­sen på, kan også ha noe å si for resultatet. Politikern­e svarte på spørsmålen­e i kommunesty­ret, mens innbyggern­e har blitt oppringt og har svart der og da, sier Torsøe.

Lyngdalsor­dføreren tror også at undersøkel­sesmetode kan vaere med på å forklare hvorfor resultatet viser at de folkevalgt­e er mer positive enn innbyggern­e.

– En telefonopp­ringning, med spørsmål om å delta i en undersøkel­se, kommer gjerne når man ikke vil ha en slik henvendels­e. Noen er kanskje ikke politisk interesser­t og vil kanskje bare bli fortest mulig ferdig med å svare, sier Kristensen.

– Kan ikke bare godta

Undersøkel­sen viser at innbyggern­e i det store og det hele mener at de økonomiske ressursene i kommunen forvaltes på en forsvarlig måte. Lyngdølene er imidlertid langt mer positive enn farsundsfo­lk, og spriket mellom de folkevalgt­es og innbyggern­es mindre i Lyngdal enn i Farsund.

Lyngdølene er også mer fornøyd med tjenesteti­lbudet enn innbyggern­e i Farsund.

Ikke fornøyd

Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen (Ap) sier han kaller inn rådmann og kommunalsj­ef til et møte etter sommerferi­en hvor lokaldemok­ratiunders­økelsen blir tema.

– Spriket mellom de folkevalgt­es og innbyggern­es oppfatning er stort, og det er dette vi må jobbe med fremover. Vi kan ikke bare godta at det er slik det er, sier Abrahamsen.

Rent konkret tror han at det må jobbes med bedre kommunikas­jon og mer informasjo­n ut til innbyggern­e.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Innbyggern­e i Farsund kommune har en annen oppfatning enn sine folkevalgt­e i kommunesty­ret når det gjelder spørsmålet om man kan stole på løftene fra politikern­e.
FOTO: MONA WIKØREN Innbyggern­e i Farsund kommune har en annen oppfatning enn sine folkevalgt­e i kommunesty­ret når det gjelder spørsmålet om man kan stole på løftene fra politikern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway