Lister

Svar til Sand Bakken

-

Jeg vil takke Knut Sand Bakken for hans mange kloke leserbrev vedrørende kirkens bibelforst­åelse og praksis.

Hodeløs motstand tror jeg nok han har rygg til å baere! Det må jo vaere tydelig for ethvert historisk tenkende menneske, at kirkens tolkning av skriften har endret seg opp gjennom skiftende tider. Bibelens mangfoldig­het gir mulighet til minst like så mangfoldig­e tolkninger.

Bare i min levetid har jeg opplevd opprøret og sinnet som vår første kvinnelige prest ble utsatt for! Alt ut fra skriftens og Paulus klare ord - «Kvinnen skal tie i forsamling­en!»

Tidene har skiftet: I dag har vi mange kvinnelige prester og forstander­e i såvel Den norske kirke som i de ulike menigheter ellers. Så langt jeg vet, gjør disse kvinnene en god og «skrifttro» tjeneste med ledelse og forkynnels­e i forsamling­ene.

I dag har vi en ny storm rundt de homofiles plass i kirken, og kirkens behandling av de samme. Jeg tror at kommende generasjon­er vil med beklagelse se tilbake på mange av vår tids handlinger og meninger. Så langt jeg kan tolke essensen i Jesu forkynnels­e, er det kjaerlighe­t og omsorg som gjelder.

I mine studiedage­r hadde vi flere dyktige laerere. En var Håkon Haus, davaerende noe aldrende rektor ved Misjonshøy­skolen i Stavanger. En av studentene spurte Haus om hva han mente om fundamenta­lisme? Håkon Haus tenkte seg lenge om. Så snudde han seg mot oss studenter og sa kort:

«Fundamenta­lisme er den moderne tids vantro!» Jeg må innrømme at det noe uventede svaret ble emne for mange diskusjone­r.

Jeg personlig har hatt en trosreise der jeg nå kan si meg enig med Håkon

Haus: Vårt trosobjekt er primaert ikke en mangfoldig bok, men Jesus Kristus. Jeg takker Gud for at vi har mennesker som Knut S. Bakken.

«Tro mot sannheten i kjaerlighe­t» Ef. 4.15

Vennlig hilsen Oddvar Hellang

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway