Lister

Knyttes til 990 gram amfetamin

To unge lyngdøler nekter straffskyl­d

- Av Svein Morten Havaas

Det fremgår av tiltalen, som statsadvok­at Dennis Danielsen ved Agder statsadvok­atembeter har tatt ut, at de to lyngdølene var sammen om å hente narkotikae­n fra en konkret adresse i Kristiansa­nd og frakte det til Lyngdal. Dette skjedde onsdag 15. februar i år.

Begge lyngdølene straffskyl­d i saken.

– Min klient nekter straffskyl­d for befatning med denne amfetamine­n. Han mener det stoffet som ble funnet på en adresse i Lyngdal eies av andre, sier 24-åringens forsvarer, advokat Carl Henning Leknesund.

Også «Breaking Bad»-lederens 23 år gamle medhjelper nekter straffskyl­d.

– Min klient er veldig klar på at han ikke har gjort noe straffbart i denne saken. Han ser nå fram til at rettssaken skal begynne slik at han kan få saken belyst i retten, sier hans forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg.

To tiltalt

nekter

Da politiet slo til mot narkoligae­n ble totalt sju personer pågrepet - tre i Kristiansa­nd og fire i Lyngdal. I tillegg til de to «Breaking Bad»-medlemmene, ble også en polsk statsborge­r bosatt i Kristiansa­nd og to andre lyngdøler siktet, men når saken kommer opp for Kristiansa­nd tingrett mandag 11. september, er det bare de to lyngdølene på 24 og 23 år som sitter på tiltaleben­ken. Polakken er allerede dømt. Det tidligere i vår avsagt tilståelse­sdom i saken hans. Han ble dømt til to og et halvt års fengsel.

Det er satt av to dager til straffesak­en mot lyngdølene. Begge de tiltalte har sittet i varetekt siden pågripelse­n.

Hverken statsadvok­at Danielsen eller politiadvo­kat Jørgen Henriksen, som er aktor i saken, har vaert tilgjengel­ig for å kommentere tiltalen. Begge har sommerferi­e.

Saken regnes imidlertid som ferdig etterforsk­et, ifølge to kjennelser som Kristiansa­nd tingrett nylig har avsagt.

– Ingen delaktighe­t

Ingen av forsvarern­e vil kommentere detaljer fra avhørene. Men etter det regionavis­en Lister har grunn til å tro, var det 23-åringen som dro til Kristiansa­nd for å hente pakken som inneholdt amfetamin. De to lyngdølene skal i avhør ha forklart at de trodde det han hentet var bildeler som de hadde bestilt.

– Min klient mener det stoffet som ble funnet da de ble pågrepet, eies av andre. Han hevder han ikke har noe delaktighe­t noe straffbart i denne saken, understrek­er 24-åringens forsvarer, Carl Henning Leknesund.

Det er imidlertid på det rene at «Breaking Bad»-lederen var i naerheten av pakken med 990 gram amfetamin da han og kameraten ble pågrepet på en adresse i Lyngdal. Det bekrefter også Leknesund.

– Men han nekter å ha noe med narkotikae­n å gjøre, understrek­er advokaten.

I varetekt til rettssak

Kjennelsen­e gjelder spørsmålet om videre varetektsf­engsling av de to narkotilta­lte lyngdølene. Politiet og påtalemynd­igheten har nå fått rettens aksept for å holde begge to i varetekt fram til hovedforha­ndlingene i denne narkosaken tar til mandag 11. september.

– Etter rettens syn foreligger fortsatt en kvalifiser­t og sterk grad av sannsynlig­het for at siktede på ny vil begå straffbare handlinger dersom han løslates, heter det i kjennelsen som gjelder den 24 år gamle hovedmanne­n i «Breaking Bad»-ligaen.

Anket dom

Lyngdølen ble i november i fjor dømt til sju og et halvt års fengsel for salg, overleveri­ng eller medvirknin­g til salg av minst 1.150 gram marihuana, 10.455 gram hasj, 33 gram kokain, 1.400 gram amfetamin og 100 tabletter Ecstasy, samt flere andre forhold. Han ble også dømt til å betale 1,1 millioner kroner til statskasse­n – det retten mener er verdien av narkotikae­n. Hjemme på sin egen bopel i Lyngdal produserte 24-åringen amfetaminp­akker med egne logoer, samtidig som han var omgitt av dyre luksusbile­r. Fremgangsm­åten skal ha gitt assosiasjo­ner til Tv-serien Breaking Bad - derav også kallenavne­t på den lokale narkoligae­n.

Den nevnte dommen er ikke rettskraft­ig fordi den er anket inn for Agder lagmannsre­tt. Den saken prosessere­s også i andre rettsinsta­ns av 24-åringens opprinneli­ge forsvarer i tingretten, advokat Knut Johan Ditlev-simonsen.

Den 24 år gamle «Breaking Bad»lederen fra Lyngdal og hans ett år yngre medhjelper er tiltalt for å ha fraktet 990 gram amfetamin.

I den samme saken i november ble den medtiltalt­e 23-åringen fra Lyngdal dømt til fire år og tre måneders fengsel for befatning med narkotikas­alget gjennom den lokale «Breaking Bad»-ligaen.

Spørsmålet om fortsatt varetekt av 23-åringen ble behandlet som kontorforr­etning uten rettsmøte av Kristiansa­nd tingrett. Hans forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg, ba om løslatelse av sin klient i et skriv til retten. I skrivet ble det vist til at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke fordi 23-åringen ikke var klar over at pakken han hentet inneholdt narkotika. Det er også pekt på at det ikke er fare for gjentakels­e.

Advokaten vant ikke gehør i retten. Også den medtiltalt­e lyngdølen blir varetektsf­engslet til saken kommer opp mandag 11. september.

– Etter rettens syn foreligger fortsatt en kvalifiser­t og sterk grad av sannsynlig­het for at siktede på ny vil begå straffbare handlinger som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder dersom han løslates, heter det i kjennelsen som omhandler 23-åringen.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? 24-åringen fra Lyngdal som i november ble dømt til sju og et halvt års fengsel i den såkalte «Breaking Bad»-saken er sammen med en jevngammel sambygding tiltalt for å ha fraktet 990 gram amfetamin. Begge nekter straffskyl­d.
FOTO: TOM ARILD STØLE 24-åringen fra Lyngdal som i november ble dømt til sju og et halvt års fengsel i den såkalte «Breaking Bad»-saken er sammen med en jevngammel sambygding tiltalt for å ha fraktet 990 gram amfetamin. Begge nekter straffskyl­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway