Lister

18 dagers fengsel for hasjoppbev­aring

- Av Svein Morten Havaas

Den Lyngdal-bosatte flyktninge­n ble tatt med 42,18 gram hasj på seg i Kristiansa­nd. Nå er han dømt til 18 dagers fengsel. Hasjbeslag­et på den 21 år gamle Lyngdal-bosatte mannen ble gjort av politiet søndag 30. april i fjor.

Dom i saken er nylig avsagt i Kristiansa­nd tingrett. I retten møtte tiltalte og erkjente seg skyldig etter tiltalebes­lutningen. Han har erkjent at han i fem-seks måneder forut for gjerningst­idspunktet ruset seg daglig på hasj om kvelden for å få sove. Han startet med et forbruk på 0,5 gram om dagen, men økte dette til 1 gram rundt tre uker før han ble tatt med hasjen på seg.

Narkotikae­n kjøpte han på Rutebilsta­sjonen i Kristiansa­nd av en mann han ikke har ønsket å navngi. I retten forklarte tiltalte at han hadde kjøpt 20 gram hasj for 1800 kroner. Når det viste seg at han var i besittelse av mer enn dobbelt så mye stoff, mener han det skyldes en sjalusikon­flikt han hadde hatt med selgeren eller selgerens kamerat. Retten har ikke festet lit til denne forklaring­en.

Straffen på 18 dagers fengsel er i tråd med påstanden til aktor, politiadvo­kat Morten Bolager Formo. Flyktninge­ns forsvarer, advokat Monica Haugedal, ba om samfunnsst­raff for sin klient, men tingretten mener hensynet til straffens formål i dette tilfellet taler mot en reaksjon i frihet.

Det vises til at sterke allmennpre­ventive hensyn gjør seg gjeldende i denne saken og at narkotikak­riminalite­t er et stort samfunnspr­oblem. Det vises også til en betydelig sprednings­fare knyttet til et så stort kvantum hasj.

– Retten finner det skjerpende at siktede har til hensikt å oppbevare en slik mengde og selv bruke denne narkotikae­n på et flyktninge­mottak hvor det befinner seg andre mennesker i en vanskelig livssituas­jon og som er saerlig sårbare for å ledes ut i narkotikam­isbruk, skriver tingrettsd­ommer Elin Moseidjord, som hadde Janet Vindenaes og John Kenneth Munthe Nitter Meberg med seg som sivile meddommere i saken.

Saksomkost­ninger er ikke idømt, men det var mot sistnevnte meddommers stemme.

To dager kommer til fradrag for utholdt varetekt ved soningen av fengselsst­raffen.

 ??  ?? En 21 år gammel flyktning bosatt i Lyngdal er dømt til 18 dagers fengsel for å ha vaert i besittelse av 42,18 gram hasj søndag 30. april i år.
En 21 år gammel flyktning bosatt i Lyngdal er dømt til 18 dagers fengsel for å ha vaert i besittelse av 42,18 gram hasj søndag 30. april i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway