Lister

Opprydding i fjaera

-

Kasserte plastbåter på svaberg og strender, eller som senkes i havet, er et miljøprobl­em. Dette problemet er regjeringe­n i gang med å løse.

De fire borgerlige samarbeids­partiene på Stortinget har satt av 300 millioner kroner i 2017- budsjettet til en ny tilskuddso­rdning for blant annet å sikre forsvarlig håndtering av kasserte fritidsbåt­er.

Avisa Lister skriver på lederplass 19. juli at det fremdeles gjenstår ganske mye for å få satt «den vedtatte vrakpantor­dningen» ut i livet, og ber undertegne­de om å rydde opp.

Det er overhodet ikke behov for «å rydde opp», slik Lister hevder. Det er behov for en ryddig prosess. Det er nettopp en slik prosess jeg gjennomfør­er.

Den største utfordring­en er at tilbudet til båteier som ønsker kvitte seg med fritidsbåt­en, er dårlig utbygd og at dette kan vaere kostbart. I forslaget til forskrift som nå er ute på høring, legger vi opp til at båteiere enkelt og gratis skal kunne bli kvitt mindre fritidsbåt­er i egen kommune eller innenfor rimelig avstand.

For større og mer komplekse fritidsbåt­er legges det opp til at de skal tas imot og behandles av aktører som ønsker å tilby denne tjenesten. For å få dette til, foreslår vi en støtteordn­ing som sørger for at det skal bli lønnsomt for bedrifter som ønsker det, å ta imot og håndtere brukte båter. Også dette vil komme båteier til gode gjennom gratis eller betydelig billigere levering av den kasserte båten til et mottak.

Bruk av vrakpant, derimot, vil vaere en lite egnet ordning. Vi har ikke noe småbåtregi­ster i Norge. Da kan vi heller ikke ha en ordning der hvem som helst får penger i hånden ved å levere inn en hvilken som helst småbåt til resirkuler­ing, for eksempel avdankede eller stjålne båter fra andre land. Lister ville hatt grunn til bekymring dersom vi sprøytet ut 300 millioner kroner til en ordning som kunne misbrukes.

Når det dreier seg om så mye penger, må vi sikre at pengene bringer oss til målet. Det krever både utredning og ikke minst høring av berørte aktører. Høringsfri­sten går ut denne uken, og en ordning med gratis innleverin­g av kasserte, mindre fritidsbåt­er er på beddingen.

Klima- og miljøminis­ter

Vidar Helgesen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway