Lister

Får bli med i barneverne­t

Audnedal innlemmes med Lyngdal

- Av Hedda Ovidia Stølen

Audnedal får lov til å inntre i samarbeide­t til Lister barnevern som følge av kommunesam­menslåinge­n med Lyngdal.

4. mai 2017 sendte Audnedal kommune inn søknaden om et interkommu­nalt samarbeid med Lister barnevern. Lister barnevern ved Farsund kommune har nå svart at de skal tilrettele­gge for at Audnedal innlemmes i samarbeide­t gjennom etablering­en av «Nye Lyngdal kommune».

Kostnadsde­ling

Hver medlemskom­mune i barneverne­t følger en betalingsm­odell som bestemmer at 20 prosent av fellesutgi­ftene til administra­sjonen fordeles likt mellom kommunene, og at de resterende 80 prosent deles mellom medlemskom­munene i forhold til hvor mange barn fra 0 til 17 som bor i den enkelte kommune. Det vil også følge kostnader knyttet til saerskilte tiltak og tiltak i og utenfor hjemmet. Dette belastes kommunen det faktisk gjelder.

Med deltakelse fra Audnedal kommune antas barneverne­t å øke 5 prosent i volum. Lyngdal og Audnedal kommune har gjort vedtak om sammenslåi­ng fra 2020, der Audnedal tidligere har vaert i interkommu­nalt samarbeid om barnevern med Haegebosta­d, mens Lyngdal har vaert medlem i Lister barnevern. Ettersom kommunene er vedtatt sammenslåt­t ønskes det å så tidlig som mulig å avklare fremtidig samarbeid.

Lyngdal kommune har totalt omtrent 8.588 innbyggere, og rundt 2.522 av disse er mellom 0–17 år. Totalt kommer det ca 100 bekymrings­meldinger til barneverne­t i året. I Audnedal er 445 av deres 1.765 innbyggere mellom 0–17 år, og de får omtrent 25 meldinger i året.

Ikke fra årsskiftet

Rådmann i Farsund kommune, Vidar Torsøe, skriver at Lister barnevern vil gjøre sitt ytterste for å tilrettele­gge for raskest mulig overføring av virksomhet­en, men at det vil bli for krevende å få til dette fra og med 1. januar 2018.

Torsøe skriver videre at det derfor hadde vaert en stor fordel med en hurtigst mulig avgjørelse slik at en eventuell plan for utforming kan utformes. Audnedal kommune håper på å kunne komme med et konkret svar på tilbudet i første møte i formannska­pet den 24. august.

 ?? FOTO: SCANSTOCKP­HOTO ?? Lister barnevern utvides med Audnedal som nytt medlem gjennom «Nye Lyngdal». Men man rekker det ikke til årsskiftet.
FOTO: SCANSTOCKP­HOTO Lister barnevern utvides med Audnedal som nytt medlem gjennom «Nye Lyngdal». Men man rekker det ikke til årsskiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway