Lister

Deltar i VM i triatlon

Gunn-marit (16) gleder seg til mesterskap­et

- Av Karoline Johannesse­n Litland

Gunn-marit Lyngroth Saevik (16) fra Lyngdal syns sykling ble for ensformig og startet med triatlon. Til høsten deltar hun i VM.

–Jeg gleder meg til å oppleve det, å få vaere med å delta på en så stor ting, sier Lyngroth Saevik.

I september deltar hun nemlig på age group-vm i Rotterdam i Nederland. Til tross for at hun fikk en sjetteplas­s i EM i Düsseldorf tidligere i sommer, tror hun ikke hun kan hevde seg i verdensmes­terskapet til høsten.

–Jeg kan ikke hevde meg i det hele tatt, det er for tidlig. Men jeg er med for gøy og gleder meg, smiler hun.

Skole og idrett

16-åringen gikk ut av 10. klasse i vår, og for tiden har hun sommerjobb på Gumpens Auto i Lyngdal. Hvor veien baerer videre til høsten, er fremdeles noe uvisst.

– Det blir enten studiespes­ialisering på KVS eller idrettslin­je med triatlon i Tønsberg eller Haugeund. Men jeg har ikke helt bestemt meg ennå, sier hun.

– Satser du på triatlon?

Hun nøler litt før hun svarer, men sier: – Jeg får se litt, det kommer litt an på hvor jeg havner på skole. Først og fremst er det jo skolen jeg skal leve av, ikke idretten. Det er skolen som er førsteprio­ritet, deretter idretten. Til nå har det imidlertid ikke vaert vanskelig å kombinere skolegang og idrett. Helt siden hun startet på skolen, har hun og søsknene innarbeide­t gode rutiner for å klare å rekke over alt.

– Når vi er ferdige med skolen, setter vi oss ned og gjør lekser med den gang, så vi får unnagjort mye før middagen. Etterpå er det tid til trening og alt det andre, forteller hun.

Hvor mye det unge triatlonta­lentet trener ukentlig, varierer, men at det i snitt blir mellom ni og elleve økter i uken, er hun rimelig sikker på.

– Men når det er ferie, har jeg tid til mye trening. Rett før konkurrans­e blir det også en del, meddeler hun.

Gode resultater

Triatlon består som kjent av tre øvelser. Først skal man svømme, deretter sykle og til slutt løpe i mål. 16-åringen kan delta i disiplinen­e sprint og supersprin­t. Sprint består av 750 meter svømming, 20 kilometer sykling og 5 kilometer løping. Supersprin­t er halvdelen av et sprintløp.

– Før drev jeg bare med sykling, men jeg svømte litt på siden også. Etter å ha drevet med sykling en stund, ble det litt ensformig. Plutselig fant vi ut at det var en triatlonko­nkurranse vi fikk til å reise på, og jeg prøvde det, og det ga mersmak, forteller hun.

Hun mener hun er sterkest i sykling, men prøver å fordele tiden hun har på trening, så godt hun kan utover de forskjelli­ge øvelsene.

– I perioder fokuserer du litt mer på den ene tingen enn de andre. Det går bra hvis du er litt strukturer­t, mener hun.

Og strukturer­t trening har gitt gode resultater. Men resultaten­e er, ifølge henne selv, ikke hovedfokus­et.

– Det er jo veldig gøy, men helt siden jeg startet med idrett, har vi hjemme hatt veldig fokus på at det er innsatsen som teller. Hvis jeg gjør best mulig forberedel­ser, gjør mitt beste på treninger og gjør mitt beste i konkurrans­er, da er det bra nok, uansett hvordan resultaten­e blir, avslutter den jordnaere lyngdalsje­nta.

Plutselig fant vi ut at det var en triatlonko­nkurranse vi fikk til å reise på, og jeg prøvde det, og det ga mersmak. GUNN-MARIT LYNGROTH SAEVIK

 ??  ?? Gunn-marit Lyngroth Saevik deltar i VM i triatlon til høsten.
Gunn-marit Lyngroth Saevik deltar i VM i triatlon til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway