Lister

Dette fant de på Helsehus-tomta

Arkeologis­k rapport foreligger nå

- Av Svein Morten Havaas

Arkeologen­e som gjennomfør­te registreri­nger på Helsehus-tomta på Rom i Lyngdal fant to nye lokalitete­r.

Det fremgår av den arkeologis­ke rapporten etter registreri­ngsarbeide­t som ble gjennomfør­t i perioden 22. mai til 6. juni. Rapporten ankom nylig Lyngdal kommune.

De nye arkeologis­ke lokalitete­ne som er registrert i Fylkeskons­ervatorens og Riksantikv­arens databaser har vaert bosetting- og aktivitets­områder. I tillegg ble det også avdekket et mulig gravfelt, fremgår det av rapporten.

144 funn

Ifølge den arkeologis­ke rapporten ble det gravd til sammen 22 sjakter som alle hadde en bredde på tre meter. Det ble gjort funn i 10 av disse sjaktene. Til sammen ble det registrert 144 såkalte strukturer: Tre gravminner, et veifar, 75 stolpehull, fem veigrøfter eller veggvoller, 45 udefinerte flekker eller nedgravnin­ger, samt 10 mulige stolpehull. I en opplisting i rapporten fremgår det også at det ble funnet fire armringer av sølv. Tre av disse var hektet i hverandre og den fjerde har trolig også vaert hektet sammen med de andre.

– Strukturen­e som ble tolket som gravminner, er noe usikre ettersom man ikke har sikre funn av brent bein, keramikk eller fotgrøft. De har derimot en typisk form og størrelse, samt kullholdig fyllmasse. Det kan vaere snakk om bortpløyde gravhauger og derfor usikkert om selve graven er intakt eller tapt sammen med haugmassen­e, skriver arkeolog Hege Andreassen, som har ført rapporten i pennen for Fylkeskons­ervatoren.

Hun stod for registreri­ngsarbeide­t sammen med kollegene, arkeolog Joakim Wintervoll og arkeolog, konservato­r og prosjektle­der dr. Ghattas Sayej.

De udefinerte nedgravnin­gene kan vaere avfallsgro­per, rester av produksjon­sgroper og noen kan også vaere mulige gravminner. Det ble ikke registrert noen sikre kokegroper eller steinfylte stolpehull.

Blant de stolpehull­ene som ble funnet, er det minimum et mindre langhus, slås det fast i rapporten.

De resterende stolpehull­ene varierer i størrelse og spredt utbredelse.

– Det er sannsynlig­vis snakk om flere hus og også antakelig flere faser av hus, skriver Andreassen.

Funn i 2012

Disse funnene er sammenlikn­et med det som ble funnet på andre siden av E39 på Rom i en arkeologis­k utgravning i 2012. Den gang ble det funnet en grav og minimum 20 hustomter, en overbygd smie og flere mindre stolpeansa­mlinger. Husene ble datert helt tilbake til mellomneol­itikum, men den største aktivitete­n var fra mellom yngre bronsealde­r til førromersk jernalder.

Det som nå er avdekket på Helsehus-tomta blir sett i sammenheng med de nevnte funnene fra 2012.

– Her er det snakk om lang brukstid. Bosetting og aktivitets­sport helt fra mellomneol­itikum og fram til overgangen mellom høy- og senmiddela­lder, skriver Hege Andreassen i rapporten.

Vil frigi

Som Fylkeskons­ervatorens prosjektle­der, dr. Ghattas Sayej sa til Lister i begynnelse­n av juni, vil Helsehus-tomta bli fredet og må frigis.

Dette gjentar Sayej i e-brevet som ledsager oversendel­sen av den arkeologis­ke rapporten til Lyngdal kommune.

– Planen er i direkte konflikt med kulturminn­eloven og det må søkes om dispensasj­on for å frigi lokalitete­ne før eventuelle tiltak kan settes i gang, skriver arkeologen og konservato­ren.

Men kommunen kan likevel gå videre med saksgangen som planlagt for å legge planen ut på offentlig høring.

– Fylkeskons­ervatoren vurderer samfunnsin­teresser høyt i denne saken og kommer til å anbefale frigivelse av begge lokalitete­r. Når planen er på høring, sender vi en dispensasj­onssøknad til Riksantikv­aren og be dem om å gi dispensasj­on for de berørte kulturminn­er på vilkår at det blir foretatt en arkeologis­k undersøkel­se, avslutter Sayej.

Utgravning­ene vil forsinke byggeprose­ssen for Helsehuset. Det er tidligere antydet at byggestart tidligst kan bli våren 2018. Det betyr i så fall at bygget kan tas i bruk i 2020.

Fylkeskons­ervatoren vurderer samfunnsin­teresser høyt i denne saken og kommer til å anbefale frigivelse av begge lokalitete­r. GHATTAS SAYEJ

 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? Det ble funnet 144 strukturer på Helsehus-tomta i Lyngdal, og to nye bosettings- og aktivitets­områder er registrert.
FOTO: LARS ERIK LARSEN Det ble funnet 144 strukturer på Helsehus-tomta i Lyngdal, og to nye bosettings- og aktivitets­områder er registrert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway