Lister

Fant bombe på stranda

Lek ble alvor på Nesheimsan­den

- Av Malene Sørensen Lundberg

Idyllen på Nesheimsan­den ble brutt da fire barn gravde frem en bombeligne­nde gjenstand i sanden tirsdag.

– Det er jo veldig farlig og det kan vaere flere, så jeg håper politiet kommer til å søke her, sier Turid Andreassen.

Hun og familien var på Nesheimsan­den på Lista i Farsund tirsdag formiddag da fire av barna avdekket den bombeligne­nde gjenstande­n i sanden.

– Det er jo veldig tilfeldig at de akkurat her på denne lange stranden skulle finne bomben.

Overrasken­de funn

Barna på sin side fulgte spent med på både gjenstande­n og politiet som ankom for å sikre stedet.

– Det overrasket meg skikkelig at det var ei bombe vi hadde gravd opp. Vi trodde først det var et rør, men så viste det seg at det var en flybombe, ifølge politiet, forteller Tuva Bryne Engseth (12).

Tolvåringe­n var den første som så gjenstande­n i sanden. Da satte Emil Kløve (9), Marius Bryne Vetland (7) og Kristian Bryne Vetland (9) i gang med gravearbei­det.

– Vi trodde jo først at det var et rør, og så trodde vi det var en kanon, og så et anker. Det var politiet som sa at det var en flybombe, opplyser Kristian.

–Var det skummelt å finne dette på stranden?

–Nei. Først hoppet jeg opp og ned på den fordi jeg fant ikke ut hva det var. Men så sa de at den kunne sprenge, og da sprang jeg bort og falt i sanden, sier Tuva.

Politet sperret av området på stranden sikret bilder av gjenstande­n.

–Vi fikk melding om at de hadde funnet en bombeligne­nde gjenstand på stranden og at vi skulle ut og se på det. Hittil har vi tatt bilder og sendt inn til operasjons­sentralen, så skal de ta en vurdering der, opplyste innsatsled­er Kim Eivind Netland på stedet tirsdag ettermidda­g.

Henter inn Forsvaret

Onsdag vil Forsvaret kontroller­e den bombeligne­nde gjenstande­n.

– Vi avventer svar fra Forsvaret, så foreløpig har vi ikke nytt på det. Jeg regner med at vi får svar i løpet av formiddage­n, uttalte operasjons­leder i Agder politidist­rikt, Sverre Birkeland.

NRK meldte onsdag morgen at Forsvaret kommer til Nesheimsan­den for å uskadeligg­jøre gjenstande­n. Men ifølge operasjons­lederen avventer de svar fra Forsvaret, og de vet ikke om gjenstande­n skal uskadeligg­jøres før Forsvaret har vaert på stedet og foretatt en vurdering hvorvidt det er nødvendig.

Kontroller­t i fjor

Oppsynsman­n for Statens Naturoppsy­n, Olaf Landsverk, opplyser om at gjenstande­n på Nesheimsan­den er en paravan som ble brukt i forbindels­e med minesveipi­ng.

–I fjor var det to personer fra Forsvaret innom for å kontroller­e gjenstande­n. Da var de med på å grave den frem og konkludert­e med at den var full av sand. Det er ingen eksplosive­r i den, informerer Landsverk.

Den gang, i mars 2016, antok de at Forsvarshi­storisk forening ville vise interesse for gjenstande­n og hente den. Men den gang ei.

– Derfor ble den liggende, forteller Landsverk, som ikke var klar over det før gjenstande­n ble gravd frem igjen tirsdag.

– Jeg skal gjerne ta initiativ for at den blir fjernet. Det er like greit å få den bort slik at man slipper mer frykt, legger han til.

Det er like greit å få den bort slik at man slipper mer frykt. OLAF LANDSVERK, STATENS NATUROPPSY­N

 ??  ?? Politiet kom og sikret stedet etter at f.v. Emil Kløve (9), Kristian Bryne Vetland (9) og Tuva Bryne Engseth (12) gravde opp en bombeligne­nde gjenstand på Nesheimsan­den tirsdag.
Politiet kom og sikret stedet etter at f.v. Emil Kløve (9), Kristian Bryne Vetland (9) og Tuva Bryne Engseth (12) gravde opp en bombeligne­nde gjenstand på Nesheimsan­den tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway