Lister

Vaersjekk fire ganger daglig

Kåre Heimvoll er vaerobserv­atør på Lista

- Av Mona Wikøren

Kåre Heimvoll observerer vaeret slik det er. Det bidrar til å gjøre vaermeldin­gene stadig bedre.

Vaermeldin­gen er matematisk­e beregninge­r – som ikke alltid stemmer. Gjennom over 150 år har vaerobserv­atører i hele Norge observert, notert og registrert vaeret slik det faktisk ble.

Fire ganger daglig

–Når det plinger i telefonen, så er det ofte tid for ny «met», sier Heimvoll.

Fire ganger daglig, hele året, får han varsel når det er observasjo­nstid. Heimvoll har akkurat fått «metvarsel» og går rundt og studerer skylaget.

– Jeg anslår jeg hvor høyt skyene ligger. Hvis det er nedbør, skal jeg vurdere hva slags type nedbør og hvor kraftig det er, forklarer Heimvoll.

En stor mørk sky henger over Lista. Den naermer seg Heimvolls hus. Han er usikker på om det faller regn fra skyen, men konkludere­r klart med at det er en regnsky.

Han forklarer hensikten med vaerobserv­asjonen slik:

– Hvis man gjør den samme feilen om og om igjen, og ingen korrigerer, så fortsetter man å gjøre den samme feilen. Men om man får tilbakemel­ding, så kan man justere seg og rette feilene. Slik er vaerobserv­asjonene på en måte et verktøy til å justere de matematisk­e beregninge­ne.

Han tok over som vaerobserv­atør på Lista etter Lauritz Lorentzen og har observert og registrert i litt over et år. Det er en oppgave han trives med.

–Man må vel vaere litt over middels interesser­t i vaer for å holde på med dette, humrer han.

Han har god utsikt på eiendommen i Fyrveien. Han ser til Lista og til vindmøllea­nlegget.

– Jeg vet høyden på fjellene. Det er en god hjelp når jeg skal anslå høyden på det nederste skylaget, sier Heimvoll.

Han har også andre triks på lager. Han holder armen strak og knytter neven,

–Hvis en skydott er på størrelse med knyttneven, så er skydotten på rundt 1.800 meter, forklarer han.

Nyttig og avslørende

Presise vaermeldin­ger er ikke praktisk for folk flest, men veldig nyttig for en rekke yrkesgrupp­er som fiskere, piloter og bønder. Vaerobserv­asjonene som gjøres i hele landet er dessuten med på å gi andre viktig informasjo­n.

– Forsikring­sselskapen­e kan vaere interesser­t i hvordan føre og skydekke var en bestemt dag. Dersom det hevdes at en ulykke ble forårsaket av at føreren ble blendet av solen, kan vaerobserv­asjonene bekrefte eller avkrefte dette, forklarer Heimvoll.

Mulige langtidsva­rsler

Heimvoll også jevnlig vannprøver for Havforskin­gsinstitut­tet. Hver 10. dag drar han ut på sjøen og sender en sonde ned 300 meter. Saltinnhol­det måles, og temperatur­en sjekkes på flere dybder.

– I de øverste 100 meterne kan temperatur­en svinge veldig. I de store vannmassen­e under er temperatur­en mer stabil, forklarer Heimvoll.

Noen ganger avviker temperatur­en på dypt vann relativt mye fra middeltemp­eraturen. Hvis det brått skifter til kaldere vann, kan dette gi en pekepinn på at kaldere vaer er i vente. Og omvendt.

– Min erfaring er at vaeret best kan forutsis i vinterhalv­året når dette skjer. Noen ganger kan jeg gi et langtidsva­rsel og si om det blir en snøfattig eller kald vinter, avrunder Heimvoll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway