Lister

Se og bli sett!

-

Alle trafikante­r vet, eller burde vite, at det er PÅBUDT å bruke kjørelys også om dagen i Norge. Ikke for å se , men for å bli sett.

Det finnes masse dokumentas­jon på at man blir bedre oppmerksom på motgående trafikk når denne har kjørelys tent. Likevel møter man daglig drøssevis av kjøretøy med slukte lanterner på dagtid. Og det finnes helt klart noen verstinger.

BMW’ER, gjerne med ungdommeli­ge førere er en klar ener, og nye el-biler av merket Nissan Leaf er også påfallende «godt represente­rt» i gruppen som ikke bruker kjørelys. Ikke vet jeg hvorfor, men bare sjekk selv neste gang du er ute og kjører.

Jeg vil nå kontakte samferdsel­sministere­n og foreslå at det innføres en forskrift som sier at alle biler som førstegang­sregistrer­es i Norge – fabrikknye som bruktimpor­terte –skal vaere utrustet og koblet slik at godkjente kjørelys automatisk tennes når motoren startes, og slukkes automatisk når motoren slås av, før de tillates registrert i Norge. Samt at tilsvarend­e på den øvrige bilparken inngår som et nytt punkt ved Eukontroll­en.

Jeg har latt meg fortelle at veteranbil­er er unntatt med henvisning til sine 6 volts anlegg, men det er egentlig noe tull. Vi kjørte da hele kvelder og netter med lys på i biler med 6 volts anlegg i ungdommen, men hadde aldri noe strømprobl­em. Og eierne steller så godt med sine veteranbil­er at de helt sikkert også har råd til å holde dem med et ordentlig og fulladet batteri det lille de kjører.

Teknikken og duppedings­ene til mitt forslag finnes og har gjort det i mange år, det er bare å ta dem i bruk, om så nødvendig ved hjelp av påbud!

Hva med kjøreskole­ne? Terper de på dette? Det virker ikke slik.

Det finnes også undersøkel­ser som for eksempel viser at hvite biler er mer trafikkfar­lige enn andre på vinterstid, og at de mest trafikksik­re bilfargene er sitrongul og sterkt orange. Ganske logisk, er man kamuflert, så blir man ikke sett, og blir dermed lettere innblandet i ulykker og uhell.

Og selvfølgel­ig motsatt om man har en bil lakkert i sterk «signalfarg­e».

Se og bli sett – også om dagen.

Odd M. Djøseland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway