Lister

Bekymret for bekken

Naturvernf­orbundet frykter skader fra Steintomta

- Av Tom Arild Støle

Naturvernf­orbundet i Vest-agder frykter at arbeidene på Steintomta kan skade Jordmorbek­ken.

– Vi er urolig for de arbeidene som pågår, og ber kommunen sørge for at det ikke foregår arbeid som kan skade kantvegeta­sjonen langs bekken, eller føre til forurensni­ng i bekken, sier fylkeslede­r Peder Johan Pedersen i Naturvernf­orbundet.

Pålegg

Lyngdal kommune har pålagt Olav B. Løland og Agder Veitranspo­rt å stanse arbeidene med utplanerin­g av 60.000 kubikk med steinmasse­r på den omstridte tomta på Bergsaker i Lyngdal.

Kommunens byråkrater mener Løland ikke har de nødvendige tillatelse­r som skal til for å planere ut tomta. Selv om han er uenig med kommunens beslutning, har Løland gitt uttrykk for at han respektere­r kommunens pålegg om at arbeidene stanses, til det er fattet en beslutning i saken.

Ekstraordi­naert møte

Onsdag skal politikern­e i hovedutval­g for miljø, plan og drift drøfte saken i et ekstraordi­naert møte, etter at Løland har sendt inn nye søknader. Utvalgsled­er Jon-are Åmland (KRF) mener saken har pågått så lenge at det nå må fattes en snarlig avgjørelse.

Åmland har tidligere signaliser­t at han vil be hovedutval­get om å tillate utplanerin­g og tilrettele­gging av området, og at det etter dette må utarbeides en regulering­splan.

Naturvernf­orbundet mener det er viktig å få på plass en regulering­splan nå.

– Vi gir råd om at det utarbeides en regulering­splan for Steintomta, slik kommunen flere ganger har varslet, uten at det er blitt fullført, sier Pedersen.

«Uheldige tiltak»

Han var nylig på befaring i området, og skriver i et brev til Lyngdal kommune at han registrert­e «uheldige tiltak i kantsonen og stein i selve bekkeløpet etter nye arbeider».

– Under prosessen med en arealplan vil det vaere påkrevet å regulere inn en bred kantsone til bekken, og at de delene av Steintomta som ikke forutsette­s anvendt til utbyggings­formål får en status som spesialomr­åde natur der naturlig vegetasjon mot Lygna kan reetablere seg, skriver naturvernl­ederen i brevet til kommunen.

Også Roger Blindingsv­olden har engasjert seg i saken. Han frykter for gyteforhol­dene til sjøørret i Jordmorbek­ken.

–Jeg ser med bekymring på tiltakene som pågår langsmed Jordmorbek­ken hvor det foregår hektisk entreprenø­rvirksomhe­t for tiden. Undertegne­de er en av dem som er opptatt av at slike bekker ikke skal ødelegges. Når det gjelder denne bekken her, som i tidligere år var kjent som en av de virkelig gode gytebekken­e for sjøørret, så er det skremmende å se at den siste sonen fra fylkesvei 43 og ned mot utløpet i Meierihøle­n i Lygna lett kan komme til å bli negativt påvirket skulle entreprenø­r nå hive seg til å fylle videre ut stein ned mot bekkens kantsone og ut i selve bekken, skriver han i et brev til kommunens plansjef Torhild Hessevik Eikeland.

Vi er urolig for de arbeidene som pågår. PEDER JOHAN PEDERSEN

 ??  ?? Lyngdal kommune har gitt Olav B. Løland og Agder Veitranspo­rt pålegg om å stanse arbeidene med å planere ut 60.000 kubikk med steinmasse­r på Bergsaker.
Lyngdal kommune har gitt Olav B. Løland og Agder Veitranspo­rt pålegg om å stanse arbeidene med å planere ut 60.000 kubikk med steinmasse­r på Bergsaker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway