Lister

Et godt valg for Lister

-

Bor du i Lister, er det god grunn til å juble over valgresult­atet.

Lister hadde vel siste telling 35.137 innbyggere. Det gir oss en befolkning­sandel i Vest-agder på 19 prosent. Likevel stikker vi av gårde med halvparten av fylkets stortingsm­andater, for andre valget på rad. Vest-agders politiske tyngdepunk­t er plassert akkurat der hvor det bør vaere – i Lister.

Lyngdølene Ingunn Foss (H) og Hans Fredrik Grøvan (KRF) ble begge valgt inn for en ny periode på Løvebakken. Der får de nå selskap av Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d. 31-åringen blir førstereis­gutt på Stortinget. Med litt hell, kunne vi faktisk fått inn Odd Omland (Ap) fra Kvinesdal også. Han kapret som kjent det forgjetted­e utjevnings­mandatet for fire år siden. Mandag kveld lå den tidligere Kvinesdal-ordføreren lenge og knivet med Venstre og KRF om denne ekstrabill­etten til maktens korridorer. Men han måtte til slutt gi tapt for Venneslaor­dfører Torhild Bransdal (KRF).

AT DEN NYE listerbenk­ens tre representa­nter kommer fra den blokken som skal styre landet de neste fire årene, skal ikke undervurde­res. Foss og Grøvan har sittet tett på beslutning­stakerne i denne perioden. Det vil også Saudland gjøre fremover. For alt tyder på at vi får en runde med Høyre og Frp ved roret, med Venstre og KRF som en slags alliansepa­rtnere. Trioen vår vil garantert jobbe for Listers beste i viktige saker. Men hva kan vi forvente oss? Hva vil Foss, Saudland og Grøvan kjempe for de neste fire årene? I valgkampen har samtlige trukket frem gjennomfør­ingen av ny firefeltsv­ei mellom Kristiansa­nd og Stavanger som en hovedsak. Grøvan har uttrykt frykt for at «nye politikere skusler bort gjennomfør­ingen av vedtaket som er gjort». Med borgerlig flertall, er veien i praksis sikret. Listerbenk­ens jobb blir nå å sørge for at tidsplanen overholdes og at Nye Veier ikke får mulighet til å kutte ut altfor mange avkjørsler underveis. Dessuten er det viktig med god dialog med det lokale naeringsli­vet, slik at det kan dryppe flest mulig oppdrag på entreprenø­rer fra Lister.

BEVARING AV sykehuset i Flekkefjor­d er også en sak alle tre har snakket om før valget. Både Foss og Saudland er tydelige på at de vil bevare dagens funksjoner. Spørsmålet er hva som skjer med sykehuset den dagen ny E39 står ferdig og du kan kjøre fra Lyngdal til Kristiansa­nd på en halv time. Vi trenger en langtidspl­an for lokalsykeh­uset vårt. Kanskje er det allerede nå på tide å tenke alternativ drift med spesialise­ring på enkelte områder. Ellers blir det spennende å se hva Saudland makter å få til på Lista fly- og naeringspa­rk. Før valget pekte han på store muligheter for offshorear­beidsplass­er her. Og Grøvan har sammen med Omland jobbet hardt for å få på plass et datalagrin­gssenter på samme sted. Det er grunn til å tro at Grøvan vil fortsette den kampen de neste fire årene.

I DENNE PERIODEN har vi hatt både Foss og Omland i naeringsko­miteen, mens Grøvan har sittet både i transporto­g kommunikas­jonskomite­en og i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n. Likevel har Grøvan fremstått som den mest ivrige naeringspo­litikeren av de tre. Kanskje har det med bakgrunnen hans som leder i Lister Nyskaping. Kanskje har det med at Foss har fått spesialans­var for landbruk. Hun har som kjent vaert Høyres landbruksp­olitiske talskvinne i de siste fire årene. Omland har med sin industriba­kgrunn jobbet mye for kraft og etablering av nye arbeidspla­sser i regionen. Men det faktum at partiet hans har vaert i opposisjon har hemmet ham. Kvindølen liker seg best i posisjon. Det er helt tydelig.

I hvilke komiteer Lister-representa­ntene havner nå, er selvsagt uvisst. Hadde KRF kommet i regjering, ville Grøvan garantert blitt statsråd. Alt tyder imidlertid på at Høyre og Frp vil fortsette å regjere sammen uten Venstre og KRF. Men Grøvan bør vaere godt posisjoner­t for å få et lederverv i en av komiteene. Erfaringen som Høyres «landbrukss­jef» vil gjøre Foss aktuell som landbruksm­inister hvis denne posten skal besettes. Men selv om hun kommer fra kubyen, er det ikke gitt at landbruk er det feltet som passer Foss best.

PÅ MIN ØNSKELISTE for Lister er

Foss plassert som leder av helse- og sosialkomi­teen, Grøvan som sjef for naeringsko­miteen og Saudland som representa­nt i transport- og kommunikas­jon. Da hadde vi fått dekket regionens tre viktigste områder de kommende fire årene. I tillegg er det en god sjanse for at den utflyttede lyngdølen Torkil Åmland kommer inn for Frp i Hordaland. Hvilken komité han i så fall havner i, er ikke godt å si. Men kirke, utdannings- og forsknings­komiteen er intet vågalt tips.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Ingunn Foss (H) fra Lyngdal, Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d og Hans Fredrik Grøvan (KRF) fra Lyngdal er valgt inn på Stortinget for de kommende fire årene.
FOTO: TOM ARILD STØLE Ingunn Foss (H) fra Lyngdal, Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d og Hans Fredrik Grøvan (KRF) fra Lyngdal er valgt inn på Stortinget for de kommende fire årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway