Lister

Bi-professor på temakveld

- Av Svein Morten Havaas

Bi-professor Torger Reve er foredragsh­older når Farsund menighet inviterer til Tirsdagste­masamling på Kirketorge­t på en onsdag.

– Litt spesielt med Tirsdagste­masamlinge­n for september måned er at den av praktiske grunner er lagt til en onsdag - naermere bestemt onsdag 20. september, sier Jakob Øyvind Reinertsen hos arrangøren­e i Farsund menighet.

HAN GLEDER SEG stort over at Biprofesso­r Torger Reve har sagt ja til å komme for å ta for seg temaet: «Tok vi skade av å vokse opp i bibelbelte­t?» Torger Reve hadde det aller meste av sin oppvekst i vårt distrikt, naermere bestemt på Kviljo i nåvaerende Farsund kommune. Han har fortsatt en sterk tilknytnin­g til distriktet.

TORGER REVE har en nesten eventyrlig karriere bak seg. Her kan bare noe av det nevnes: Han har vaert ansatt på høyt nivå både på Norges Handelshøy­skole og på BI. Det siste stedet jobbet han blant annet som rektor i perioden 1997-2005, som er maksimumst­iden en kan ha denne stillingen, og de siste årene som professor samme sted.

Reve har både doktorgrad og en rekke andre utdannings­grader, så vel nasjonalt som internasjo­nalt, og han har gjennom mange år så å si reist verden rundt som forsker og foreleser. Han har publisert en stor mengde artikler i nasjonale og internasjo­nale tidsskrift­er og har fått gitt ut en lang rekke fagbøker. Han har også mottatt en rekke internasjo­nale forskerpri­ser.

Den utflyttede Lista-mannen er kjent som en meget populaer foreleser og foredragsh­older på forskjelli­ge nivåer og i forskjelli­ge miljøer, både i Norge og i en rekke andre land.

PÅ SAMLINGEN på Kirketorge­t i Farsund onsdag 20. september vil han ta utgangspun­kt i hvordan det, for hans egen del som innflytter fra Jaeren, var å vokse opp på Lista og i Farsund på 1950- og 1960-tallet.

– Han vil legge vekt på at Farsund på den tiden var et naeringssv­akt område med strenge sosiale skillelinj­er, men samtidig et sted hvor det var mulighet for de som ønsket det, å komme seg fram i samfunnet gjennom utdanning og entreprenø­rskap. Han vil se på rollen sjøen og Amerika spilte, likeledes hvordan kirke og bedehus var med på å prege samfunnet. Og han vil gå inn på det han kaller myten om det mørke, pietistisk­e Sørlandet, slik den blant annet har preget den såkalte Oslo-eliten. Han vil også komme inn på graden av toleranse og mangfold og gjensidig kjennskap og respekt folk imellom i vårt distrikt i den aktuelle perioden, sier Jakob Øyvind Reinertsen, og legger avslutning­svis til:

– Som vanlig blir det mulighet for å komme med kommentare­r og spørsmål i forlengels­en av foredraget og vi avslutter, som vi pleier, med et enkelt kveldsmålt­id. Vi håper og tror på stor oppslutnin­g om denne kvelden.

Vi håper og tror på stor oppslutnin­g om denne kvelden. JAKOB ØYVIND REINERTSEN

 ?? FOTO: BI ?? Bi-professor Torger Reve er foredragsh­older på Tirsdagste­ma-samlingen som for anledninge­n er lagt til onsdag 20. september på Kirketorge­t.
FOTO: BI Bi-professor Torger Reve er foredragsh­older på Tirsdagste­ma-samlingen som for anledninge­n er lagt til onsdag 20. september på Kirketorge­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway