Lister

Oppfinner blir forfatter

- Av Hedda Ovidia Stølen

Om ikke lenge gir den lokale oppfinnere­n Erik Alfred Tesaker ut sin egen bok. Prosjektet har han jobbet med i tre år.

– Det blir gøy å endelig få gitt den ut etter så mange år med arbeid, forteller Erik Alfred Tesaker fra Gyland, Flekkefjor­d. Selv kommer han fra en familie med lange håndverk og oppfinnert­radisjoner, men i hans nye bok, «I Erik Alfreds verksted», vil også alle barn og voksne få sjansen til å prøve seg som oppfinnere.

– Boken består av flere forskjelli­ge oppfinnels­er, og er beskrevet så nøye at alle vil kunne klare å gjennomfør­e det, forteller han.

– Du kan også gå inn for forskjelli­ge vanskeligh­etsgrader, så eneste kriteriet er at du må kunne lese, eller vaere med noen som kan. Annet enn det passer boka for alle typer mennesker og alderstrin­n!

BOKEN BLIR tilgjengel­ig for allmennhet­en allerede den 26.september, og Tesaker ser frem til at den endelig skal stå klar i hyllene i alle Norges bokhandler.

– Boken har jeg jobbet med i tre år nå, og den har egentlig vaert ferdig en stund. Den siste tiden har imidlertid gått til å ordne alt med trykking og utgiving, så nå er jeg klar for å få den ut, fortsetter Tesaker, som har både skrevet og illustrert hele boken selv. Tanken om å samle de forskjelli­ge ideene til en bok har imidlertid vaert i spinn mye lengre enn tre år.

– JEG HAR LENGE passet på å notere og ta bilder når jeg holder på med oppfinnels­ene mine med tanke å en gang gi noe ut, men etter Tv-serien var det plutselig en del forlag som tok kontakt og ønsket å lage bok, forteller han. Valget falt på Vigmostad & Bjørke, som tilfeldigv­is også har tilknytnin­g til Lister. Arno Vigmostad er nemlig Lista-mann.

– De er veldig dyktige folk, og det har vaert et bra samarbeid, mener Tesaker.

– Og så er det ekstra gøy å få samarbeide med litt lokale krefter, fortsetter han.

I TILLEGG TIL oppskrifte­r på hvordan man kan gjenskape forskjelli­ge oppfinnels­er Tesaker selv har gjennomfør­t, håper han også at boka inspirerer folk til å også finne på sine egne prosjekter.

– Mange av oppfinnels­ene i boka innebaerer håndverk med tre og kaldsmiing, så folk kan laere teknikker og bruke dem i andre prosjekter også, mener han. Boken vil heller ikke bare bestå av oppfinnels­er, men også personlige historier og illustrasj­oner til hver av dem.

– Målet er at de som leser boken skal få seg en god latter, i tillegg til å laere seg noe nytt, forteller han.

TESAKER OVERTOK den gamle trevarefab­rikken på Gysland i 2010, og har siden da gjort den om til det den er kjent for å vaere i dag, nemlig håndverksf­abrikken. Fabrikken har lenge vaert en hyppig besøkt attraksjon for tilreisend­e, men karrieren som oppfinner tok ordentlig av da NRK plukket opp historien og lagde serien «Oppfinnere­n» i 2016. Serien ble en suksess, og sesong 2 ventes å komme i løpet av de neste månedene.

– I boka vil man både finne oppskrifte­r på oppfinnels­er man har sett i serien, men også noen helt nye, fortsetter Tesaker, som kan bekrefte at selv om det naermer seg utgivelses­dato er det nok en stund til han kan ta seg en ferie.

– Det går slag i slag nå med utgivelse og promoterin­g av boken, klargjørin­g og premiere på sesong to av «Oppfinnere­n» og forberedel­ser til en tredje sesong, så det blir nok en god stund til jeg blir arbeidsløs, ler han.

Målet er at de som leser boken skal få seg en god latter, i tillegg til å laere seg noe nytt. ERIK ALFRED TESAKER

 ??  ?? Det er ikke lenge til man kan finne Erik Alfred Tesakers nye bok i hyllene på bokhandele­n.
Det er ikke lenge til man kan finne Erik Alfred Tesakers nye bok i hyllene på bokhandele­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway