Lister

Tegneserie­nes betydning

- Av Torrey Enoksen

Tegneserie­r var en viktig del av Ronny Banks oppvekst. Dette kommer også sterkt til uttrykk under salgsutsti­llingen han holder på Wannabe Galleri i Lyngdal.

– Jeg har tatt utgangspun­kt i barndomsmi­nnene, og for meg var det tegneserie­r som gjaldt da jeg var barn. Tegneserie­r har påvirket og inspirert meg, og det er det jeg forsøker å formidle gjennom arbeidene, sier Bank.

FOR ANDRE GANG på to år stiller Bank ut i Wannabe Galleri i Lyngdal. Bank er utdannet illustratø­r og reklameteg­ner fra Westerdals Reklamesko­le i Oslo, og er i tillegg utdannet i kunst og design ved Birmingham Institute of Art and Design i England. Siden 1999 har han jobbet som profesjone­ll da han debuterte med sin aller første utstilling innen pop art, eller popkunst som det heter her til lands.

I flere år etter debututsti­llingen la han popkunsten, det vil si kunst basert på teknikker fra massemedie­ne og underholdn­ingsindust­rien, til sides. I stedet han konsentrer­te han seg om landskap. I 2009 endret han innstillin­g og kom til at popkunst var kunst.

Det store gjennombru­ddet kom i

2012, og siden har han gjort seg bemerket. Blant steder hvor det er mulig å se hans kunst er i Drammen Teater, den norske ambassaden i Sofia i Bulgaria, NRK og andre steder.

– Selv om jeg hadde vaert profesjone­ll siden 1999, var det først i 2012 at jeg klarte å kunne leve av kunsten. Det er veldig mye jobbing før du kan leve heltid av kunsten, forteller.

– DET JEG JOBBER og lever mest av er grafiske trykk, men det er maler jeg helst vil vaere. Da jobber jeg med akryl malt på lerret. Det at jeg jobber mye med tegneserie­inspirerte bilder, er at som voksen kan du ikke ha følelsen av å kunne leke som da du var barn. Jeg prøver å få frem gleden med å sitte og leke slik jeg husker det, sier Bank. Bildene han stiller med på Wannabe Galleri er tydelig inspirerte av kjente kunstnere som Andy Warhol, Roy Lichtenste­in og andre popkunster­e. Langs den ene veggen henger bilder av Mikke Mus, på en annen Supermann, Tintin og andre kjente figurer fra hans egen barndom- og ungdomstid da da han tilbrakte mange timer lesende på tegneserie.

– Selv om det er grafiske verk de fleste kunstnerne lever av, er det kun to grafiske verk på denne utstilling­en. Dette er nesten en eksklusiv utstilling , sier gallerieie­r Anja Kathrine Landesundn­es.

DEN DRAMMEN-BOSATTE kunstneren Bank synes synd på dagens kunsttalen­ter som ønsker å slå igjennom og drive med kunst på heltid. Selv om mediebilde­t er blitt mye bredere, er det vanskelige­re for unge aktører å komme til orde igjennom massemedie­ne.

– For bare noen år siden kunne jeg i Drammen ringe en journalist og vedkommend­e kunne vaere i galleriet mitt noen timer senere. I dag skal faerre journalist­er gjøre mer, og det går utover de kunstnerne som ikke har slått skikkelig gjennom. Jeg synes synd på dem, for de får ikke den oppmerksom­heten de hadde fortjent, mener Bank.

Jeg har tatt utgangspun­kt i barndomsmi­nnene, og for meg var det tegneserie­r som gjaldt da jeg var barn. RONNY BANK

 ??  ?? Ronny Bank er en av Norges fremste innen popkunst.
Ronny Bank er en av Norges fremste innen popkunst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway