Lister

Vil ha hørselsfok­us

Setter ordblindhe­t for ørene på dagsorden

- Av Torrey Enoksen

To av barna til Anne Osestad Jørgensen hadde en hørselsvan­ske som i barndommen ble forvekslet med at de var evneveike.

– APD er en kjent hørselspro­blematikk ute i verden. I USA startet de å sjekke for dette alt i 1963, Australia har kompetanse­sentere, Danmark har egen klinikk. I Norge har ingenting. På Lyngdal legesenter er det to leger som vet om APD, ellers er det lite kjent. Du kan gå på helsestasj­onen, og de har ikke peiling. Det vi snakker om er en hørselsvan­ske som ikke kan oppdages med en vanlig hørselstes­t. Det som skjer er at hjernen misforstår hva øret hører. Det er ikke øret som er skadet, men nervebanen mellom øret og hjernen, forteller Osestad Jørgensen

Lite kjent i Norge

Osestad Jørgensen kaller selv APD for den skjulte diagnosen. Hennes to eldste barn som i dag er 25 og 23 år gamle, fikk etter mange års kamp fra foreldrene konstatert at de hadde APD.

– For et barn er de tre første leveårene de tre viktigste årene for utvikling av alt, ikke minst språket. Per i dag er det ingen som sjekker hva du hører, de foretar kun en hørselstes­t. På nyfødte sjekker de om barna hører lyd. Det er ikke nok. Vaeske på øret er et stort faremoment, for har ikke barnet hørselssan­sen sin åpen, blir lyden lagret feil i hjernen. Dersom nerven mellom øret og hjernen ikke er ferdig utviklet, vil lyden komme inn feil. Lyd og bokstaver henger sammen, og får ikke barnet inn riktig lyd på øret, blir bokstavlyd­ene lagret feil. Det resulterer i at barna babler i stedet for å prate reint fordi hjernen ikke har oppfattet hva som er korrekt. Dette har ikke det norske helsevesen­et tatt tak i, og det er det vi skal sette fokus på, sier Osestad Jørgensen.

Stor utbredelse

Sammen med lokallaget for Farsund, Lyngdal og Haegebosta­d i Hørselshem­medes landsforbu­nd, skal de 21. september holde en informasjo­nskveld om temaet på Farsund fjordhotel­l.

– Vi kom i kontakt med Anne (Osestad Jørgensen, red. anm.) for flere år siden om denne problemati­kken. Hun sitter inne på kompetanse. Vi mener det er svaert viktig å formidle dette ut til leger, helseperso­nell, barnehager og laerere i tillegg til andre. Utbredelse­n er større enn folk flest er klar over, sier styremedle­m i lokallaget, John Olav Stålesen.

Bruker øynene

Osestad Jørgensen forteller om den kampen hun og familien måtte kjempe for å få en korrekt diagnose på de to eldste barna. Når barna var i klasseromm­et og det var mye lyd, opplevde de kaos i hodet. Det samme skjedde når de var ute blant større forsamling­er, som på kjøpesente­re. Hjernen klarte ikke å plassere og tolke lyden korrekt, fordi nervebanen er skadet.

– For å finne disse barna, må vi se på atferdsmøn­steret til barna. Disse barna bruker øynene fordi de «kobler» ut ørene. De blir ekstreme på å bruke øynene. Hva gjør vi i skolen med barn som har problemer med å laere? Vi laere dem å se bedre. En laerer vet ikke hvordan han skal få en elev til å lytte bedre. Laereren viser på tavla, men barnet kan ikke skrive på tavla og lytte samtidig fordi vedkommend­e må bruke øynene hele veien. Hele veien faller de ut. Da er ikke veien lang til PPT og barneverne­t, fordi man ikke kan finne en diagnose på barnet. Fokus settes da på foreldrene om de har sviktet. Det er utallig mange barn som får feil diagnose fordi man ikke har nok kunnskaper om APD. Med hjelp av enkle hjelpemidl­er som kan formidle lyden til hjernen, kan disse personene få en helt ny hverdag, forteller Osestad Jørgensen.

Det vi snakker om er en hørselsvan­ske som ikke kan oppdages med en vanlig hørselstes­t. ANNE OSESTAD JØRGENSEN

 ??  ?? John Olav Ståelsen og Anne Osestad Jørgensen forteller at ordblindhe­t for ørene, også kalt APD, er langt mer utbredt enn folk er klar over.
John Olav Ståelsen og Anne Osestad Jørgensen forteller at ordblindhe­t for ørene, også kalt APD, er langt mer utbredt enn folk er klar over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway