Lister

Dansen rundt sperregren­sen

-

Etter valget har MDG fortsatt bare én representa­nt på Stortinget. Men Une Aina Bastholm har suverent flest stemmer bak seg på landsbasis, 94.000. Tilsvarend­e har stortingsd­ebutanten Rødts ene mandat, Bjørnar Moxnes, 70.000 velgere i ryggen, mot 15.000-16.000 for dem som represente­rer de syv partiene på oversiden av den mye omtalte sperregren­sen. KRF og Venstre klarte sperregren­sen med et nødskrik, og stemmetall rundt 125.000 ga dem derfor syv utjevnings­mandater hver i tillegg til ett distriktsm­andat. Valgordnin­gen blir et debattema etter hvert valg, i år aktualiser­t av det regjerings­oppnevnte utvalget som snart tar fatt på arbeidet med å vurdere alle sider ved valgloven, dermed også sperregren­sen.

Også det grunnlovfe­stede antallet distriktsr­epresentan­ter fra hvert fylke gir noen skjevheter, men utgjør en alt i alt god avveining mellom folketall og geografi. Skulle alle stemmer telle likt, ville eksempelvi­s Finnmark ha vaert uten et eneste stortingsm­andat. Ordningen med 19 utjevnings­mandater ble innført for å balansere ut en annen skjevhet, den som besto i at små partier hadde store problemer med å bli represente­rt i fylker med få distriktsm­andater.

MDG og Rødt fikk hvert sitt distriktsm­andat fra Oslo, men med sperregren­sen på 4 prosent for å bli med i fordelinge­n av utjevnings­mandatene, var det mandatsmes­sig sett ”bortkastet” å stemme på de to partiene i alle andre fylker. Eksemplene fra årets valg kan tale for å senke sperregren­sen, en diskusjon valglovutv­alget nok vil gå inn i. Her må imidlertid hensynet til matematisk større rettferdig­het vurderes opp mot hensynet til styringsdy­ktighet. I hvilken grad bør valgordnin­gen stimulere tilveksten av småpartier?

En basisoppga­ve for politiske partier er å forene interne motsetning­er og samles om et valgprogra­m det skal kjempes for på Stortinget. Kunne MDGS og Rødts hjertesake­r fått like godt gjennomsla­g ved å jobbe innenfor eksisteren­de, beslektede partier som ved å øke antallet minipartie­r med en drøm om vippeposis­jon? Antallet lister i valgavlukk­ene burde i seg selv gi grunn til noen refleksjon­er. Og satt på spissen, trenger ikke et storting med 18 partier gjenspeile folkevilje­n dobbelt så godt som et med ni partier.

Ottar Julsrud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway