Lister

– Man driver gravearbei­d i historien

- Av Malene Sørensen Lundberg

Dag Henriksbø forteller at han begynte å samle frimerker i barne- og ungdomstid­a.

– Jeg sluttet av da jeg var cirka 19 år gammel. Det gikk mange år og jeg fikk familie og barn etter hvert, og mange år senere kom sønnen min hjem med noen frimerker han ville ha hjelp til. Og da ble jeg hekta på nytt. Siden har jeg vaert frimerkesa­mler, og det var omkring 1992.

EN AV HOVEDSAMLI­NGENE hans hjemme er norske poststeder i USA.

– Når nordmenn utvandret til USA ble det opprettet kostkontor som ble oppkalt etter hvor de kom fra i Norge, eller den utvandrere­n som ble postmester, eksempelvi­s, forklarer Henriksbø.

– Slik har man da cirka 600 poststeder i USA med norske navn, eller er opprettet av nordmenn.

Denne samlingen var forøvrig ikke en del av utstilling­en han valgte å ta med lørdag. I stedet gikk han for samlingen som heter Norske idrettsøve­re - fra rødøymanne­n til våre dager.

– Det handler om norsk idrettshis­torie og med fokus på norske idrettsutø­vere på frimerker og andre postal objekter, informerer Henriksbø.

Han påpeker at historie er ofte en sentral faktor ved samling av frimerker.

– Det handler ikke bare om frimerker, men også om historien. Man driver ofte mye gravearbei­d i historien, og sånn sett har klubb- og frimerkesa­mling sin berettigel­se. Man kobler også inn gammel og ny historie.

– DET ER FØRSTE gang vi har senior-nm i Farsund. Tidligere, i ’87, hadde vi et junior-nm, men tidene har jo forandret seg. Seniorklas­sen er en litt spesiell klasse; der kan du kun vise samlinger som du maks kan få 16 ark på. Det er en veldig krevende klasse å få til, opplyser leder i utstilling­skomiteen, Odd Arve Kvinneslan­d.

Lørdagens opplegg ble åpnet ved ordfører Arnt Abrahamsen, som deretter fikk omvisning av Kvinneslan­d, og nestleder i Farsund Filatelist Forening, Hilde Skeime.

ERLING KNUSTAD deltok med sin Portugal-samling.

– I hans tilfelle grunnet interessen for frimerker ut fra folkeskole­n. Men det var en periode i livet der man finner på alt mulig annet, og da ble det liggende litt stille. Men når jeg ble godt voksen igjen begynte jeg å ta det opp igjen og ta det mer seriøst, forteller Farsundsma­nnen.

Under helgas frimerkeut­stilling, tar han del med et utvalg av sin egen samling.

– Det er veldig gøy når det samles folk med samme interesse og man ser hva andre holder på med, og det er jo faktisk det viktigste, påpeker han.

Noe av det han trekker frem ved sin egen utstilling, er frimerker med spesiell historie;

– Det var en 20-årsperiode hvor det ble gitt ut frimerker for aviser, og det var halv porto av vanlig brevpost. Det ble konsekvent brukt på alle aviser. I løpet av 20-årsperiode­n ble det fryktelig mange opplag, og mye mer forskjelli­ge papir de fikk tak i og ulike farger, slik at det hele tiden ble utvikling i frimerkene.

Sjansen for at Knustad finne noe på utstilling­en som han har bruk for, er imidlertid minimal, sier han.

Intet NM uten vinnere. I frimerkesa­mling ble to vinnere kåret i helgen, hvorav en er fra Stavanger og en fra Oslo.

Flere engasjerte filatelist­er viste frem utvalget sitt under norgesmest­erskapet i frimerkesa­mling på Farsund fjordhotel under helga. Mange år senere kom sønnen min hjem med noen frimerker han ville ha hjelp til. Og da ble jeg hekta på nytt. DAG HENRIKSBØ

 ??  ?? Dag Henriksbø fra Kvinesdal (t.v) og Erling Knustad fra Farsund deltok begge lørdag.
Dag Henriksbø fra Kvinesdal (t.v) og Erling Knustad fra Farsund deltok begge lørdag.
 ??  ?? De var fornøyd med første senior-nm i Farsund, Odd Arve Kvinneslan­d, leder av utstilling­skomiteen og Hilde Skeime, nestleder i Farsund Filatelist Forening.
De var fornøyd med første senior-nm i Farsund, Odd Arve Kvinneslan­d, leder av utstilling­skomiteen og Hilde Skeime, nestleder i Farsund Filatelist Forening.
 ??  ?? Her har Knustad en samling frimerker som ble utgitt i en 20-årsperiode. Disse var kun beregnet for avisutsend­elser, som man ser på avisutsnit­tet i midten mot høyre.
Her har Knustad en samling frimerker som ble utgitt i en 20-årsperiode. Disse var kun beregnet for avisutsend­elser, som man ser på avisutsnit­tet i midten mot høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway