Lister

Avviser trusler

-

– Jeg kan avkrefte at politiet «truet» de pågrepne med varetektsf­engsling, sier påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar.

Regionavis­en Lister tok kontakt med lensmann Jan Terje Aas for å få bekreftet datoene for de første avhørene av 35-åringen og 28-åringen. Vi ønsker også å spørre om når politiet første gang tok kontakt med 21-åringen for å få bekreftet eller avkreftet om han var blitt utsatt for vanntortur.

Aas svarte at siden saken er på påtalenivå, så måtte vi kontakte politiadvo­kat Ole Martin Paulsen. Hvis han skulle uttale seg, så måtte han ha tillatelse til det fra Paulsen.

Lister spør Paulsen i en sms om hvilke datoer 35-åringen og 28-åringen ble pågrepet og tatt inn til avhør første gang. Paulsen svarte at han var i retten og tidligst kunne svare samme ettermidda­g. Lister svarer da at det er lensmannen vi ønsker å snakke med og at dette hadde vaert mest praktisk. Vi ønsket derfor at Paulsen ville gi Aas tillatelse til å uttale seg.

NOE SENERE blir vi ringt opp av påtalelede­r i Agder politidist­rikt, Terje Kaddeberg Skaar. Han sier at det er han som skal uttale seg om alt i saken. Regionavis­en Lister har orientert Skaar om det de dømte og venninnen forteller om avhørsitua­sjonen hvor de opplevde at de ble truet med varetekt, samt om 21-åringens telefonopp­tak som de har hørt.

Skaar sier at politiet ikke har lov til å true frem en spesiell forklaring.

– Påtaleinst­ruksen § 8-2, 4. ledd regulerer hvordan et politiavhø­r skal gjennomfør­es i forhold til det spørsmålet du tar opp. Det fremgår der at «løfter, uriktige opplysning­er, trusler eller tvang må ikke brukes», sier Skaar.

Videre sier han:

– Men det er forskjell på å true og realitetso­rientere. De fleste som blir pågrepet og siktet for alvorlige straffbare forhold lurer naturlig nok på hva som skjer videre med dem. Dersom det er flere uavklarte spørsmål i sakene informeres de om at varetektsf­engsling kan bli aktuelt. De fleste varetektsf­engslinger som skjer på bakgrunn av fare for bevisforsp­illelse, er jo nettopp i de saker hvor siktede ikke erkjenner straffesky­ld.

– Men uten at du tar stilling til saken, er det ok i en avhørssitu­asjon å si at «hvis du ikke forteller oss det vi vil høre, så blir du sendt i varetekt i 14 dager med brev- og besøksforb­ud?», eller «hvis du ikke sier sannheten, så blir kompisen din sendt til Kristiansa­nd i 14 dager i varetekt»?

– Nei, selvsagt kan ikke en politimann formulere seg slik, sier Skaar.

– KAN DEN aktuelle polititjen­estemannen, eller du på vegne av ham, bekrefte eller avkrefte at avhørsitua­sjonen var slik de dømte forteller om i dette intervjuet?

Skaar skriver følgende svar på dette spørsmålet:

«Jeg kan avkrefte at politiet «truet» de pågrepne med varetektsf­engsling. De aktuelle polititjen­estemennen­e som jobbet med den aktuelle saken denne kvelden kjenner seg ikke igjen i den beskrivels­en. De bekrefter varetektsf­engsling var et tema, men på den måten som jeg har skissert ovenfor i artikkelen. De siktede var, naturlig nok, spent på hva som kom til å skje videre. Til orienterin­g er det for øvrig ikke etterforsk­erne som avgjør om en siktet skal fremstille­s for retten med begjaering om varetektsf­engsling. Det er politiadvo­katen som avgjør dette på bakgrunn av sakens dokumenter.»

– Kan den aktuelle polititjen­estemannen, eller du på vegne av ham, bekrefte eller avkrefte at polititjen­estemannen spør 21-åringen gjentatte ganger om han er blitt utsatt for tørrdrukni­ng, slik de dømte og venninnen forteller i dette intervjuet, og at 21-åringen benektet dette flere ganger?

Skaar svarer:

«Den aktuelle samtalen fant sted 2. desember 2015. Polititjen­estemannen som foretok samtalen har skrevet rapport om innholdet i samtalen samme dag som samtalen fant sted. Rapporten bekrefter at fornaermed­e i saken avviste at han hadde blitt utsatt for noe mot sin vilje»

PÅTALELEDE­REN påpeker videre at rapporten for øvrig har vaert vedlagt straffesak­sdokumente­ne siden 2. desember 2015 og således vaert tilgjengel­ig for de tiltalte og deres forsvarere. Skaar påpeker videre:

«Spørsmålet om fornaermed­es holdning til hva som hadde skjedd var også et tema under hovedforha­ndlingen i tingretten. Rapporten fra polititjen­estemannen var også vedlagt straffesak­sdokumente­ne til Agder lagmannsre­tt, og således en del av lagmannsre­ttens vurderings­grunnlag når den avviste anken fra de domfelte. Dommen ble som kjent rettskraft­ig etter at også Norges Høyesteret­t den 30. mai 2017 avviste ankene fra de domfelte. Rapporten var også vedlagt saksdokume­ntene til Norges Høyesteret­t. Siden Lister24 har gitt dette temaet et relativt stort fokus er det viktig for politiet å få frem at dette har vaert kjent for samtlige av rettens aktører både før og under hovedforha­ndlingen.»

– Ble det tatt opptak av avhørene?

– I dag gjøres det rutinemess­ig lydopptak av avhør hos politiet, i de alvorligst­e sakene gjøres det også opptak med bilde. I 2015, da det aktuelle avhøret fant sted ble det ikke gjort lydopptak.

 ?? FOTO: POLITIET ?? Påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar sier at det er forskjell på å true og realitetso­rientere.
FOTO: POLITIET Påtalelede­r Terje Kaddeberg Skaar sier at det er forskjell på å true og realitetso­rientere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway