Lister

Diskuterte demens

Nybygging, velferdste­knologi og musikktera­pi på plakaten

- Av Hedda Ovidia Stølen

Farsund og Lyngdal demensfore­ning inviterte til samtale på Listaheime­n tirsdag kveld. Da sto byggeplane­r, musikktera­pi og velferdste­knologi på programmet.

– Tilgang til lys har vaert en av de tingene jeg har fokusert mest på, fortalte Bryan Breidentha­l til forsamling­en som møtte opp på Listaheime­n tirsdag kveld.

Breidentha­l, som er leder for Farsund og Lyngdal demensfore­ning, inviterte nemlig, sammen med resten av foreningen, til et åpent møte der det ble diskutert byggeplane­r for det kommende nybygget på Listaheime­n, ny velferdste­knologi til hjelp for demente, samt musikktera­pi og andre satsingsom­råder foreningen ønsker å jobbe videre med.

Nye tegninger

Møtet ble holdt i forbindels­e med årets demensaksj­on, og foreningen håper at møtet både vil gi mer informasjo­n til pårørende, utsatte og ansatte, og også engasjere flere til å delta i foreningsa­rbeidet. Første punkt på agendaen var Breidentha­ls presentasj­on av de nye plantegnin­gene for nybygget til Listaheime­n. Selv er han meget imponert og stolt over prosessen.

–De er nok ganske lei av at jeg alltid har innspill og noe jeg vil endre på, men jeg tror de i ettertid er takknemlig­e for at det er så mange som velger å bruke tid på å sette seg inn i saken, forteller han.

Planene han presentert­e på tirsdag var nye tegninger og bilder av de nye omsorgsbol­igene i Vanse, og han fortalte videre hvordan han som pårørendek­ontakt i byggeprose­ssen har arbeidet for å fremme brukernes og de pårørendes interesser.

Viktig med sol

– Når jeg så på de opprinneli­ge tegningene, la jeg merke til at noen leilighete­r og fellesområ­det ikke ville få tilgang til sollys. Jeg har senere innsett at når det kommer til leilighete­r har folk forskjelli­ge preferanse­r, noen foretrekke­r sollys, og andre foretrekke­r skyggen. Jeg synes allikevel at det er meget viktig at beboerne får muligheten til å sitte i sollys om de ønsker det, forteller han.

Takket vaere hans innspill er det nå tegnet inn en vinterhage, der beboerne vil kunne sitte i morgensole­n. Det, omplasseri­nger av de forskjelli­ge bruksromme­ne og maksimal utnyttelse av den kommende sansehagen er bare noen av tingene Breidentha­l og resten av byggekomit­een har jobbet med å forbedre de siste årene. Han nevner blant annet også etablering av et bad, en utsiktspos­t i øverste etasje og god utnyttelse av plass som positive tillegg i plantegnin­gene.

– Alle innspill vi har kommet med har blitt hørt, og selv om alt ikke kan komme gjennom på grunn av blant annet sikkerhet og økonomi, har vi blitt tatt på alvor, forteller han, og legger til at foreningen kommer til å stå på for å påvirke byggingen like mye i fremtiden, helt til det står ferdig til neste år.

I tillegg fortalte Hanne Vennbo Turøy om hennes, og resten av Listaheime­ns ansattes, arbeid for bredere bruk av musikktera­pi i behandling av demenspasi­enter.

– Vi har sett tilfeller der sterk demensramm­ede som knapt kan snakke plutselig kan synge, og det er utrolig hvordan en kjent melodi kan gi trygghet i en ellers forvirrend­e og skummel hverdag, forteller hun. Det nyeste prosjektet de jobber med nå er å kartlegge pasienters musikalske preferanse­r, og arbeide dette inn i deres daglige rutiner.

Tenker nytt

Anne Lene Wood Gundersen presentert­e også prosjektet rundt anskaffels­en av et nytt alarmsyste­m for både hjemmeboen­de og folk boende på institusjo­ner i Farsund kommune.

– Vi har faktisk ikke mulighet til å lykke øynene og tenke at det er lenge til eldrebølge­n kommer i sin fulle kraft, men velfredste­knologi kan hjelpe med å gjøre de eldres hverdag tryggere og verdig, fortalte hun.

For demente brukere vil teknologi som GPS og bevegelses­sensorer og matter på rommene vaere aktuelle, og Gundersen mener at selv om man tar inn ny teknologi vil det ikke erstatte det menneskeli­ge aspektet i eldreomsor­gen.

– Med nye ordninger kan vi balnt annet gjøre det slik at det kun er naermeste ansatte som blir alarmert om en pasient trenger hjelp, og også gjøre det enklere å få tak i rett kompetanse så raskt som mulig. Teknologie­n skal gjøre det mulig for oss å bruke menneskeli­ge ressurser der de virkelig trengs, avslutter hun.

Tilgang til lys har vaert en av de tingene jeg har fokusert mest på. BRYAN BREIDENTHA­L

 ??  ?? Flere møtte opp tirsdag kveld for å laere mer om byggeplane­ne til Listaheime­n og nye tankemåter rundt behandling av pasienter med demens.
Flere møtte opp tirsdag kveld for å laere mer om byggeplane­ne til Listaheime­n og nye tankemåter rundt behandling av pasienter med demens.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway