Lister

Fem år med vindkraft på Lista

Omsatte for 50 millioner i fjor

- Av Tom Arild Støle

Vindkrafta­nlegget på Lista er ingen gullgruve, men aktørene bak det ser lyst på fremtiden.

– Når man ser i Brønnøysun­dregistren­e ser det ikke ut til å vaere saerlig god butikk, men her er det snakk om mye nedbetalin­g av gjeld og renter. Vi mener at dette er en god bedrift som har et godt grunnlag for å drive langsiktig med sunn bedriftsøk­onomi, sier driftsansv­arlig Tom Hallan i Lista Vindkraftv­erk AS.

Han represente­rer Fred. Olsen Renewables, som eier vindkrafta­nlegget på Lista. I høst er det fem år siden de første vindturbin­ene ble satt i drift.

Lokalt drevet

Lista Vindkraftv­erk AS er i ferd med å ta over ansatte og teknikere fra Siemens, som har vaert inne på driftsside­n fram til nå.

– Helt siden vi startet opp har vi jobbet ut fra en plan om at dette skulle bli et lokalt drevet selskap. Det er det nå i ferd med å bli, forklarer Hallan.

Regnskapen­e viser at Lista Vindkraftv­erk AS har tapt totalt 6,7 millioner kroner på driften siden oppstarten i 2007. Selskapet har gjennom den samme perioden tapt 81,8 millioner kroner totalt før skatt.

Driftsresu­ltatet i fjor var på 6,4 millioner kroner, og året før det på 11,6 millioner kroner. Selskapet omsatte i fjor for 50,6 millioner kroner.

– Vårt mål er å kunne drive dette anlegget også utover konsesjons­perioden, som er på totalt 25 år. En tredjedel av investerin­gene vi gjorde ligger i infrastruk­turen, og er tilnaermet uslitelig. Derfor tenker vi langsiktig med tanke på en sunn og god drift. Vi mener at vi kan gjøre vindkraft konkurrans­edyktig, og det er vi i ferd med å gjøre på Lista, sier Tom Hallan.

Ringvirkni­nger

Både han og konsulent Kjell Rune Nakkestad i KRN Coaching er opptatt av ringvirkni­ngene parken har gitt og gir lokalmiljø­et, både kommunen og det lokale naeringsli­vet.

– Vi er forsiktig med å gi ut konkrete tall, men av vår totale omsetning går 15–20 prosent tilbake, enten i form av eiendomssk­att til Farsund kommune, lønn til lokalt ansatte eller i form av kjøp av varer og tjenester fra lokale firmaer, forklarer Hallan.

Kjell Rune Nakkestad har fungert som rådgiver opp mot det lokale naeringsli­vet. Han er begeistret over vindparken­s fem første år.

– Fred. Olsen Renewables satte seg noen mål i oppstarten, blant annet om at alt skulle over på lokale hender. De sa hvordan det skulle bli, hvordan de skulle gjøre det og hvordan det kunne bli. Og slik er det blitt. Det vi sa om muligheter og tall for vindkrafta­nlegget mente mange var over alle støvleskaf­t. Men det er blitt mer enn det vi sa på forhånd, sier Nakkestad.

Lokalt naeringsli­v

Driftsansv­arlig Tom Hallan understrek­er at det er store fordeler med å bruke lokalt naeringsli­v til driften av vindparken.

– Vi lever av å selge strøm, og for oss er det ekstremt viktig at vi holder butikken i gang. Straks en vindturbin stanser, er det saerdeles viktig å få den i gang igjen raskt. Med lokale leverandør­er får man kort leveringst­id og god service. Vi har veldig god erfaring med de lokale. De er lette å jobbe med og de vet hvem vi er, forklarer Hallan.

Blant annet er det Tratec Teknikken i Farsund som har høyspentan­svaret i vindparken. Det brukes lokale firmaer både til snøbrøytin­g, renhold og veivedlike­hold.

Totalt er det 25 kilometer med veier i vindparkom­rådet. Disse brukes flittig både av turgåere og av grunneiere.

– Tidligere var dette et utilgjenge­lig område. Byggingen av veiene har gitt store muligheter, blant annet for grunneiere til å drive med naeringsvi­rksomhet, både innen skog- og landbruk, sier Hallan.

Byggingen av vindkrafta­nlegget var omstridt. Mange grunneiere var skeptiske. Hallan er imidlertid takknemlig for at de lokale teknikerne som jobber i parken til daglig får gjøre det de skal, uten å møte vanskeligh­eter.

– Selv de mest ihuga motstander­ne av anlegget sørger for at de daglige arbeidene kan bli utført Det setter vi pris på, sier han.

Tekniske utfordring­er

Han innrømmer at driften av vindparken på Lista har hatt

mange utfordring­er på det tekniske plan.

–De skiftende vindforhol­dene naer kysten har skapt større utfordring­er og slitasje enn mange andre steder. Men vi er uansett fornøyd med resultaten­e, og det går den veien vi har tenkt. Vi har laert mye, og vil fortsette å laere, sier Hallan.

Selv om de 31 vindturbin­ene i utgangspun­ktet ser like ut, lever de alle sine egne liv, avhengig av hvordan de står i forhold til vindretnin­g og terreng.

Vindturbin­en T23 ble blant annet kåret til den bestprodus­erende vindturbin­en til Siemens i Norge i 2014.

– Den av vindturbin­ene som produserer minst, produserer om lag 75 prosent av det den som produserer mest gjør, forklarer Hallan.

Høye stillinger

Teknikerne Alf Kristian Egeland og Sten Kåre Østhassel er to av de fire lokale teknikerne som er i sving for å ta hånd om det daglige drifts- og vedlikehol­dsarbeidet i parken. Begge de to stortrives med å jobbe på vindkrafta­nlegget på Lista.

– Vi har jo de høyeste stillingen­e i Farsund, humrer Egeland.

Rett som det er er både han og kollegene oppe i toppen av de 80 meter høye vindturbin­ene for å gjøre vedlikehol­dsarbeid.

–Det er for det meste mekanisk arbeid vi utfører. I tillegg driver vi med litt veivedlike­hold. Det er en helt topp jobb, sier Sten Kåre Østhassel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway