Lister

Uholdbar stabilitet

-

Naer ett av fem årsverk – totalt 687.000 – gikk i fjor tapt i arbeidsliv­et her i landet. Tallet omfatter alle i normalt arbeidsfør alder som helt eller delvis står utenfor arbeidsmar­kedet på grunn av sykdom eller ledighet. Det viser den årlige beregninge­n fra Nav som skal fremlegge denne uken. Dagens Naeringsli­v gjenga materialet i går, og det viser et stabilt bilde gjennom de siste 12 årene. I den valgkampen som nylig er tilbakelag­t, var ledighetst­all og sysselsett­ingsgrad sentrale temaer. Men det helhetlige bildet av utenforska­p i arbeidsliv­et har altså vaert det samme gjennom åtte rødgrønne og fire blåblå år. Dette er en stabilitet som simpelthen er uholdbar.

At et stabilt utenforska­p rundt 20 prosent ikke er baerekraft­ig, dokumenter­es med all tydelighet i den perspektiv­meldingen Regjeringe­n fremla i vår. Her vises det hvordan staten uvegerlig vil få en raskere vekst i sine utgifter enn i sine inntekter de kommende årene. Eldreandel­en i befolkning­en øker, med flere pleietreng­ende, mens oljeinntek­tene avtar – en problemsti­lling det er lettere for politikern­e å si seg enig i enn å ta konsekvens­en av. Men en hovedstrat­egi er nettopp å få flere i – og tilbake i – jobb.

Våre rause velferdsor­dninger må nødvendigv­is baseres på at alle som kan, er i produktiv virksomhet og betaler skatt til fellesskap­et. Å havne utenfor arbeidsliv­et har imidlertid også en rent menneskeli­g side, som er en grunn i seg selv til å ta noen krafttak for å bryte stabilitet­en i den nevnte statistikk­en. Arbeidsmin­ister Anniken Hauglie (H) peker på noen av dem, med ”mer aktivitet og tettere oppfølging for Nav-brukere” øverst på listen. Med andre ord, få Navreforme­n til å virke etter sine forutsetni­nger.

Heller ikke de øvrige punktene på listen byr på skarpe nyheter, men på ordninger og muligheter som utvilsomt kan utnyttes bedre, som for eksempel økt satsing på kvalifiser­ingstiltak og på graderte sykemeldin­ger. Et vedvarende problem er at mange opplever å få liten hjelp både fra helsevesen­et og fra Nav til psykiske lidelser, muskelsykd­ommer og til mer diffuse plager. Og jo lengre tid utenfor arbeidsliv­et, dess kortere avstand til trygd. Men hvor lenge kan sykelønnso­rdningen forbli en elefant i rommet?

Ottar Julsrud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway