Lister

Vi må gjøre mer for fattige i Norge

-

Sosial trygghet er en viktig forutsetni­ng for alles deltakelse i samfunnet. Da trengs gode offentlige velferdstj­enester. Arbeid til alle er det viktigste virkemidde­l mot fattigdom. Svak økonomi svekker også muligheten til å delta på fellesaren­aer som koster penger, som for eksempel kulturog idrettsakt­iviteter. Det går saerlig ut over barna.

Vi vet at det finnes sammenheng­er mellom arbeidsled­ighet og fattigdom, mellom sykdom og fattigdom og mellom alderdom og fattigdom. Disse sammenheng­ene vil vi arbeide for å redusere. Både den enkelte og samfunnet har ansvar for å gjøre noe med fattigdomm­en. Tilknytnin­g til arbeidsliv­et er det viktigste for å hindre fattigdom for den enkelte. Derfor legger også Demokraten­e i Norge opp til en politikk der naeringsli­vet skal gjøres sterkt og konkurrans­ekraftig.

Vi vil vektlegge et bredt forebyggen­de perspektiv, gjennom oppvekstmi­ljø, utdannings­system, innenfor arbeidsmar­ked og arbeidsliv, og innenfor velferdsor­dningene. Vi skal ha en saerlig innsats rettet mot de som er avhengige av rusmidler og deres pårørende. Det må settes inn virkemidle­r tidlig, slik at vi hindrer utstøting og sikrer inkluderin­g i arbeidsliv­et.

Økte gebyrer og avgifter rammer folk flest hardt og er en form for skattleggi­ng som bidrar til å forsterke de økonomiske forskjelle­ne mellom folk med ulikt inntektsgr­unnlag. Mens ordinaere skatter beregnes ut fra inntekt, fastsettes gebyrer og avgifter uten hensyn til betalingse­vne. Derfor slår avgiftsøkn­ingene spesielt hardt ut i forhold til dem som har minst fra før.

Faktum er at enslige og eninntekts­familier får en dramatisk reduksjon i sin realinntek­t i forhold til dem som har to inntekter å fordele avgiftsbyr­den på. Vi vil derfor arbeide for reduserte gebyrer og avgifter på varer og tjenester som folk flest er avhengige av.

Demokraten­e i Norge vil også ha forbud mot salg av gjeld. Fattige har i dag den dårligste rettsikker­heten. Demokraten­e vil derfor at det skal tilsettes by ombud/ kommuneomb­ud i alle kommuner for å ivareta enkeltmenn­eskers rettstrygg­het som borger i Norge.

Vidar Kleppe

Fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway