Lister

Vil få bort mobbingen

Tre ganger høyere mobbing i tiende i Farsund enn i resten av landet

- Av Hedda Ovidia Stølen

– Det er vanskelig å gjøre noe med, for det er nesten umulig å finne bevis for det, forteller Emilie Krag Nygård fra 10. klasse på Lista om dagens mobbing.

Både Farsund og Lista ungdomssko­le har ifølge en ny rapport større problemer med skjult og digital mobbing enn elever på nasjonalt plan. Rapporten er utarbeidet i et opprdag Kommunerev­isjonen Vest, Vest Agder IKS, hadde av kontrollut­valget i Farsund. Oppdraget var et forvaltnin­gsrevisjon­sprosjekt med tema psykososia­lt miljø i ungdomssko­lene. Både 8, 9. og 10. klasse på Farsund og Lista ungdomssko­le gikk gjennom en spørreunde­rsøkelse tidligere i år, og resultaten­e for begge skolene var faretruend­e like. Skjult og digital mobbing forekommer oftere enn noen gang.

– Jeg tror ikke folk tenker over hvor mye et par ord eller et bilde kan gjøre skade på et annet menneske, forteller leder for elevrådet på Lista ungdomssko­le, Evelyn Berven.

Hun, nestleder for elevrådet på Lista, Emilie Krag Nygård, og elevrådsre­presentant fra Farsund, Eivind Eikeland, sitter utenfor ungdomssko­len i Vanse og diskuterer de nye funnene.

– Mobbing er ikke lengre bare slåssing, den er mye vanskelige­re å gjøre noe med nå, for det er nesten umulig å finne bevis for det, mener Nygård.

Tre ganger høyere

Ifølge tallene fra undersøkel­sen til kommunerev­isjonen svarte 52 prosent av alle elevene at de minst én gang har opplevd å bli enten skjult eller digitalt mobbet i løpet av det siste skoleåret, mens 25 prosent av elevene som svarte på undersøkel­sen meldte i fra om at de blir utsatt for mobbing to ganger i måneden eller oftere, mens 28 prosent ble mobbet ukentlig.

Sammenlign­er man dette med den siste elevunders­økelsen som ble foretatt høsten 2016, svarte 5,1 prosent av elevene i Norge på 10. trinn at de ble mobbet. I Vest-agder rapportert­e 4,6 prosent det samme. Ifølge rapporten tyder disse resultaten­e altså at det foregår mer mobbing på ungdomstri­nnet i Farsund kommune enn på nasjonalt- og fylkesnivå, og når det kommer til mobbing, digital mobbing og utestengel­se blant jenter på 10. trinn, er tallene nesten tre ganger høyere i Farsund enn resten av Norge og Vest-agder.

–Jenter kan vaere mye verre enn gutter når det kommer til å spre rykter, og gå bak ryggen på hverandre, forteller Berven.

Digital mobbing

En av de nyeste endringene i mobbingen er den økende bruken av sosiale medier. Denne digitale mobbingen forteller de primaert foregår på de sosiale medieplatt­formene Snapchat, Instagram og Facebook.

– Det er mest Snapchat som brukes, for det går bort etter at man har sett det, forteller Eikeland.

– I tillegg bruker mange private brukere på Instagram til å legge ut bilder av andre. Der har de bare 15 følgere, så ikke alle får sett bildene, men det kan fort spres, legger Nygård til.

Lite tiltro til skole

Et saerlig problem rapporter drar frem er hvorvidt ungdommene som opplever mobbing faktisk velger å fortelle andre om problemet. Selv om rundt 50 prosent av mobbeoffer­e fortalte de hadde åpnet seg for noe om mobbingen, var det bare rundt 20 prosent av elevene som ble utsatt for krenkelser og mobbing, som valgte å informere skolen om problemet. Litt under halvparten av elevene som tok kontakt med skolen opplevde at det ble slutt på mobbingen. Dette betyr at 8 prosent av elevene opplevde at mobbingen fortsatte etter å ha gitt beskjed til skolen.

– Jeg tror folk ikke går til skolen når de har problemer med mobbing fordi de er redde for at skolen skal gjøre store tiltak, og at de som har fortalt det videre er redde for at de skal få all skylda for det, forteller Berven, som mener man heller burde fokusere mer på enkeltmenn­eskene.

– Elevene må føle at det er trygt å fortelle skolen om mobbing, uten at problemet bare blir større, mener hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway