Lister

– Veldig gøy, men også litt rart

Lyngdalsba­keri kåret til Årets glutenfrie konditori

- Av Vidar Falkum

Harry bakeri og kaffibar - og bittelite grann konditori mottok søndag prisen som Årets glutenfrie bedrift i kategorien konditorie­r.

– Det er jo veldig gøy, men samtidig litt rart. For jeg føler egentlig ikke vi har gjort noe som er så stort. Men for oss som har cøliaki er det klart det er deilig når det er litt utvalg, sier Bente Hagen om prisen.

Ballet på seg

47-åringen driver Harry bakeri og kaffibar - og bittelite grann konditori i Lyngdal sentrum sammen med ektemann Stein Ivar Abrahamsen (40). Prisen som Årets glutenfrie konditori 2017 mottok de av generalsek­retaer Knut H. Peterson i Norsk cøliakifor­ening på Gardermoen søndag. Begrunnels­en for kåringen kommer blant annet på bakgrunn av «det omfangsrik­e og gode tilbudet av glutenfrie, ferske bakervarer og annen glutenfri mat som de tilbyr, og satsingen på et godt og trygt glutenfrit­t tilbud».

– Vi har nybakt glutenfrit­t her dag, minimum fem-seks varer man kan velge i til enhver tid. Det er sjelden man finner så mye andre steder, sier Hagen.

Hun var selv syk i seks år før hun fikk konstatert cøliaki. På vei tilbake til en frisk og glutenfri hverdag begynte hun å bake.

– Jeg begynte i det små, i begynnelse­n orket jeg ikke å løfte bakebollen. Siden har det ballet på seg, og alt vi nå selger lages ut fra min egne oppskrifte­r, som jeg har utviklet ut fra noen grunnoppsk­rifter.

Leverer i øst og vest

S-er, skolebolle­r, pizzabolle­r og rundstykke­r er blant gjenganger­ne, og så lages samtlige kaker uten gluten.

– Vi har kunder fra øst til vest. Stein Ivar skal kjøre til Haugesund og Jaeren med et lass snart. Det er mye hyttefolk som er her på sommeren, som bestiller fra oss ellers i året.

Etter at Hagen la ut informasjo­n på facebooksi­den om at de skal østover til helgen, har hun fått et ras av henvendels­er.

–Jeg har ikke tall på hvor mange timer jeg har brukt på å svare folk. Nå blir det veldig mange stopp på veien bortover til Oslo, ler Hagen, som også leverer glutenfrit­t til hoteller og spisestede­r i regionen.

– Ekstremt hektisk

På mandag er det nøyaktig to år siden hun og mannen overtok selskapet.

– Det har vaert to ekstremt hektiske år. Siden jeg ble frisk har jeg jobbet seks og sju dager i uka. Det er gøy når det lønner seg litt. Min jobb nå er å jobbe mindre, sier Hagen.

Hun kan ikke få skrytt nok av sine ansatte.

– De har også tatt dette med glutenfrit­t seriøst, og er opptatt av at ikke folk blir får i seg gluten og blir syke. De voksne har laert opp ungdommene godt i viktighete­n med ekstra påpasselig­het hvor glutenfrit­t smøres, og at de bruker egne fjøler, kniver, klyper, pizzakutte­r og så videre.

Millionøkn­ing

Det er 14 ansatte fordelt på nesten åtte årsverk ved bedriften.

– Det går overrasken­de bra. Totalt sett har vi tatt igjen fjoråret og ligger an til en økning i omsetninge­n på rundt en million, sier Stein Ivar Abrahamsen, som tror totalomset­ning vil havne på naer seks millioner.

Han forteller at omsetninge­n på glutenfrit­t til denne datoen i fjor var på 320.000 kroner.

– Så langt i år er den på 625.000, så det er nesten 100 prosent økning, opplyser Abrahamsen.

Nye planer er på gang over nyttår. Et samarbeid med Spesialgro­ssisten er på trappene.

– Planen er å få hamburgerb­rød og pølsebrød ut i frysediske­ne i matbutikke­ne over hele Agder, sier Hagen, som planlegger rosa esker til disse varene.

Jeg begynte i det små, i begynnelse­n orket jeg ikke å løfte bakebollen. Siden har det ballet på seg. BENTE HAGEN

 ?? FOTO: HILDE GRAVDAL ?? Ekteparet Bente Hagen og Svein Ivar Abrahamsen mottok prisen på Gardermoen i går ettermidda­g.
FOTO: HILDE GRAVDAL Ekteparet Bente Hagen og Svein Ivar Abrahamsen mottok prisen på Gardermoen i går ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway